« Powrót do serwisu Moja Ostrołęka

Czwartek, 28 marca 2024 r., imieniny Anieli, Renaty, Kastora

Moja Ostrołęka

Archiwum artykułów

Rośnie popularność ekspresów do kawy

W Polsce notuje się ciągły wzrost sprzedaży kawy. Oznacza to, że pijemy jej coraz więcej. W 2014 roku sprzedano o 15 proc. więcej kawy ziarnistej i aż o 21 proc. kawy w kapsułkach niż rok wcześniej. Rośnie także popularność automatycznych ekspresów do kawy.

Zaletą tych aparatów jest to, że przygotowują one kawę czarną, a także kawowe napoje z mlekiem, jak np. cappuccino lub latte macchiato (modele wyższej klasy) za jednym naciśnięciem guzika. Jest to olbrzymia wygoda i oszczędność czasu, nie wspominając o wspaniałym smaku i aromacie przygotowanego napoju. Ich zasada działania polega na ekstrakcji pod ciśnieniem, co nadaje naparowi wyjątkowo pożądanych właściwości smakowych i aromatycznych. Warto więc bliżej przyjrzeć się tym urządzeniom, ich zaletom i wadom.

Automatyczne ekspresy na kapsułki to ostatnio rewolucja na kawowym rynku. Ich niewątpliwą zaletą jest prostota obsługi i utrzymania w czystości, a także dość niska cena. Aparaty te są przeważnie małe i produkowane w wielu formach i kolorach, więc bez problemu można znaleźć taki design, który będzie najlepiej pasował do wystroju wnętrza. Przygotowanie kawowego napoju polega włożeniu kapsułki z kawą do aparatu, podstawieniu filiżanki pod dozownik i wciśnięciu guzika. Po chwili już można cieszyć się ulubionym napojem o wspaniałym smaku i aromacie. Po przygotowaniu określonej liczby porcji kawy, wystarczy opróżnić szufladkę na zużyte kapsułki.

Dla amatorów kawowych napojów z mlekiem, są podwójne kapsułki - z kawą i mlekiem, albo można zaopatrzyć się w ciut droższy aparat, ale za to z możliwością spieniania świeżego mleka. Dodatkową zaletą kawy w kapsułkach jest to, że jest ona produkowana w wielu rodzajach i aromatach, np. owoców egzotycznych, wanilii, czekolady czy orzechów. Jest to więc dobry wybór dla tych, którzy cenią nie tylko dobry smak, ale i różnorodność. Ich wadą jest to, że cena kawy w kapsułkach jest dość wysoka.

Automatyczne ekspresy na saszetki są podobnie proste w obsłudze i konserwacji, jak ekspresy kapsułkowe. Tzw. coffee pads, podobnie jak kapsułki, zrewolucjonizowały system parzenia kawy, czyniąc go wyjątkowo łatwym i szybkim. Ekspresy saszetkowe nie tylko świetnie nadają się do użytku domowego, ale także do biur i kancelarii, zakładów usługowych (np. salonów piękności czy samochodowych), a nawet do małych gastronomii.

Padsy stosuje się w specjalnych, małych ekspresach ciśnieniowych, które produkowane są w atrakcyjnych formach i kolorach. Dominującymi producentami tego typu aparatów są Philips Senseo, Bosh, Severin, Petra. Warto też dodać, że w saszetkach i kapsułkach jest stosowana kawa mielona z ziaren najlepszej jakości, która dzięki specjalnym technikom hermetycznego pakowania, na długo zachowuje pożądany, najlepszy smak i aromat. Jest to praktyczny, higieniczny i bardzo efektywny system parzenia kawy, idealny dla osób spieszących się, ale lubiących dobrą kawę.

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe to dla wielu spełnienie marzeń o wspaniałej kawie. Spośród innych "zaparzaczy“ wyróżnia je to, że mają wbudowany młynek, który mieli kawowe ziarna dokładnie tak i w takiej ilości, jaka jest potrzebna do przygotowania idealnej porcji espresso lub innej kawy. Kawa jest mielona automatycznie, po przyciśnięciu guzika z żądanym rodzajem kawowego napoju.

Automaty te są produkowane w różnych klasach, seriach i liniach, które różnią się stopniem zaawansowania technologii oraz wygodą obsługi. Wszystkie przygotowują doskonałe espresso, a na cenę wpływa głównie rodzaj zastosowanego spieniacza do maleka oraz ilość dodatkowych funkcji i systemów, jak np. profile do programowania indywidualnych receptur kawowych napojów dla kilku osób. Spieniacze do mleka produkowane są w trzech rodzajach. Dysze mechaniczne, które należy zanurzyć w naczyniu z mlekiem, aby spienić je przy udziale pary wodnej, dysze automatyczne z przesunięciem naczynia, kiedy to mleko jest zasysane przez rurkę z jakiegoś naczynia (np. prosto z kartonika), podgrzewane i spieniane, a następnie przelewane do kubka, który potem należy przesunąć pod wylewkę kawy oraz spieniacze automatyczne, gdzie spienione mleko i kawa są nalewane z jednego dozownika. Jest to najdroższy, ale i najbardziej wygodny typ spieniacza mleka.

Posiadając ekspres do kawy należy pamiętać o jego odpowiedniej konserwacji, aby służył on długo i niezawodnie, a przygotowywana kawa była zawsze smaczna i aromatyczna. Również o tym pomyśleli producenci ekspresów, którzy przy ich projektowaniu zatroszczyli się o skonstruowanie automatycznych funkcji czyszczenia i odkamieniania, w tym również płukania systemu mleka. Czyszczenie aparatu często ogranicza się więc tylko do opróżnienia szufladki na fusy i włączenia odpowiedniego programu czyszczącego wtedy, kiedy aparat o to poprosi.

Jak więc widać, dzięki ekspresom do kawy, tradycyjne zalewanie fusów kawy wrzątkiem powoli zostaje wypierane przez zastosowanie najnowszych technologii parzenia kawy. Dzięki temu, że woda o odpowiedniej temperaturze i objętości przechodzi przez ściśle określoną ilość kawy pod ciśnieniem i w określonym czasie, z kawy wydobywane są jej najlepsze właściwości smakowe i aromatyczne, niemożliwe do otrzymania inną metodą. Do tego jest to łatwy, szybki i czysty sposób na przyrządzenie czarnego naparu. To chyba jest odpowiedzią na pytanie, dlaczego popularność tych aparatów tak szybko rośnie.

Czasami jednak trudno jest podjąć decyzję, który ekspres do kawy jest najbardziej odpowiedni. Wynika to z różnych potrzeb i preferencji, którym starają się sprostać producenci tych urządzeń. Jeśli nie ma się pewności co do tego, który ekspres wybrać, najlepiej skonsultować się ze specjalistą, który pomoże w dokonaniu właściwej decyzji.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 893
 
08:23, 31.08.2015 r.

« Powrót do archiwum

Szukaj w archiwum

Reklama





Najbardziej poczytne