« Powrót do serwisu Moja Ostrołęka

Czwartek, 28 marca 2024 r., imieniny Anieli, Renaty, Kastora

Moja Ostrołęka

Archiwum artykułów

Czy wiesz jakie jajka kupujesz?

Wielkanoc nieodłącznie wiąże się z zakupem większej ilości jaj, które zużywamy do wypieków, potraw, wielkanocnego koszyczka oraz wykonania pisanek. Czy wiemy jednak, co oznacza kod na skorupce jajka? Czy kupujemy jaja z chowu klatkowego czy z wolnego wybiegu?

Przed świętami wielkanocnymi Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podpowiada klientom, na co zwrócić uwagę, kupując jaja. Sprzedawcy i producenci w okresie przedświątecznym zachwalają swoje produkty, proponują jaja od szczęśliwych kur, zawierające kwasy Omega-3 czy inne wartościowe składniki. Warto jednak zdobyć elementarną wiedzę na temat jajek i dopiero wówczas wybrać się na zakupy.

Jak wynika z danych UOKiK, najnowsza kontrola Inspekcji Handlowe zakwestionowała 35 proc. (95) spośród sprawdzonych 271 partii jaj kurzych. Kontrola odbyła się w IV kwartale 2015 r. na terenie całej Polski w sklepach, hurtowniach i na targowiskach. Zastrzeżenia inspektorów najczęściej wzbudzało nieprawidłowe oznakowanie (82 partie, 30 proc.) oraz niewłaściwa waga (22 partie, 13 proc.). Jeden z producentów oferował "jaja ziołowe", co więcej, na opakowaniu widniał obrazek łąki, co mogło sugerować konsumentom, że kupują jaja z wolnego wybiegu, tymczasem był to chów klatkowy. Ponadto producenci wyróżniali swoje produkty, przypisując im właściwości, które mają wszystkie jaja spożywcze. Przykładowo: stosowali hasła marketingowe, które informowały o tym, że sprzedają "świeże jaja bez GMO", "Bez sztucznych barwników", "Wolne od antybiotyków".

Zastrzeżenia wzbudziły też jaja sprzedawane luzem na targowiskach (58 partii, 53 proc.) ze względu na niewłaściwe oznakowanie w miejscu sprzedaży. Sprzedawcy nie informowali o dacie minimalnej trwałości, metodzie chowu kur, klasie wagowej, czy imieniu i nazwisku producenta. Przykładowo - jeden ze sprzedawców oferował "jaja z zagrody" z własnego gospodarstwa. Tymczasem, jak się okazało, nie miał własnych kur.

To powinieneś wiedzieć o jajkach:

W sklepach znajdziemy wyłącznie jaja świeże - klasy A. Muszą być one odpowiednio oznakowane. Na skorupie znajdziemy informacje o metodzie chowu kur (0 - ekologiczny, 1 - wolny wybieg, 2 - ściółkowy, 3 - klatkowy), kod państwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny hodowli składający się z ośmiu cyfr. Na opakowaniu szukajmy informacji o klasie wagowej jaja (S, M, L, XL).

Ważne:Jajka sprzedawane na bazarze bezpośrednio przez gospodarza, który ma mniej niż 50 kur nie muszą być ostemplowane. Jednak w miejscu sprzedaży muszą się pojawić następujące informacje: nazwa i adres gospodarstwa oraz imię i nazwisko gospodarza. Wiele osób prywatnych sprzedających jaja na bazarach, w tym również w Ostrołęce, przekonują, że jajka pochodzą z ich gospodarstwa. Bardzo często okazuje się jednak, że osoby nie prowadzą gospodarstwa, nie posiadają kur, a jajka kupują w hurtowniach lub miejscowych sklepach i marketach.

Jak informuje UOKiK, w efekcie kontroli Inspekcja Handlowa wydała 12 decyzji za sprzedaż niewłaściwie oznakowanych jaj oraz o niższej klasie wagowej. Skierowała także zawiadomienia do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, nadzoru weterynaryjnego, sanitarnego i urzędu skarbowego.

Przed zakupem jaj nie sugeruje się zatem reklamą, obrazkiem na opakowaniu, zapewnieniami sprzedawcy, ale sprawdź wszystko osobiście, upewnij się co do metody chowu oraz terminu ważności.

Wyświetleń: 747
 
04:38, 26.03.2016 r.

« Powrót do archiwum

Szukaj w archiwum

Reklama





Najbardziej poczytne