« Powrót do serwisu Moja Ostrołęka

Środa, 24 kwietnia 2024 r., imieniny Aleksandra, Horacego, Grzegorza

Moja Ostrołęka

Archiwum artykułów

Symbolika święconki wielkanocnej

Święcenie pokarmów to jeden z najważniejszych aspektów Wielkanocy. Przygotowanie świątecznego koszyka i zaniesienie go do kościoła w Wielką Sobotę ma związek z długą tradycją. Co powinniśmy włożyć do święconki i jaka jest symbolika poszczególnych potraw?

W polskiej tradycji pokarmy zaczęto święcić w XIV wieku. Na początku świecono jedynie baranka z chleba, ale z czasem kosze stawały się coraz bogatsze. W końcu ustalono siedem składników, które stały się symbolami świąt.

Podstawowym elementem, którego nie może zabraknąć w święconce jest jajko, czyli znak nowego życia. Chleb symbolizuje ciało Chrystusa, wędlina - dobrobyt po długim okresie modlitw i postów, a sól - oczyszczenie oraz moc odstraszania wszelkiego zła. W koszyczku powinny znaleźć się również: baranek (np. z cukru), który oznacza zwycięstwo życia nad śmiercią, chrzan symbolizujący siłę i zdrowie, a także babka wielkanocna, która dawniej była znakiem wysokich zdolności gospodyni.

Koszyk wielkanocny zazwyczaj przyozdabia się gałązkami borówki oraz koronkowymi serwetkami z nadrukami symboli świątecznych. Zgodnie z tradycją, poświęconych pokarmów nie można jeść do czasu wielkanocnego śniadania, które powinno się odbyć najwcześniej po porannej rezurekcji.

O godzinach święcenia pokarmów w Wielką Sobotę informowaliśmy w artykule "Wielki Tydzień w ostrołęckich parafiach w pigułce".

Wyświetleń: 994
 
04:39, 26.03.2016 r.

« Powrót do archiwum

Szukaj w archiwum

Reklama





Najbardziej poczytne