« Powrót do serwisu Moja Ostrołęka

Piątek, 19 kwietnia 2024 r., imieniny Adolfa, Tymona, Pafnucego

Moja Ostrołęka

Archiwum artykułów

Skrzynka skarg: czy sprzedawcy jaj oszukują klientów?

Skrzynka skarg, pochwał i pomysłów:
Idą święta, tym samym wzrośnie sprzedaż jaj do wypieków, sałatek i świątecznych potraw. Tymczasem wydaje mi się, że w ostrołęckich sklepach i na stoiskach sprzedawcy nagminnie oszukują konsumentów.

Nie wiem czy mam do końca rację, ale czytałam, że według prawa każde jajko powinno być oznaczone na skorupce 11-cyfrowym kodem. Pierwsza cyfra oznacza sposób chowu i tak: 3 to chów klatkowy - najgorszy, 2 - ściółkowy, 1 - wolny wybieg i 0 czyli najlepszy chów ekologiczny. Później mamy kod kraju z jakiego jaja pochodzą, w naszym wypadku PL, następnie 8 cyfr oznaczających konkretną fermę z której jaja pochodzą. Moja matka kupiła ostatnio jaja w jednym z ostrołęckich, małych sklepików. Na skorupkach mają tylko 8-cyfrowy kod w kółeczku. Czy to zgodne z prawem? Zaznaczam, że sprzedawca powiedział, że to jaja z wolnego wybiegu. Czy można w jakiś sposób ustalić po tym kodzie, skąd one pochodzą? Podobnie jest w większych obiektach i na stoiskach, gdzie widziałam jaja sprzedawane zupełnie bez kodów, ale na karteczce napisano, że są ściółkowe czyli niby tzw. dwójki. Oczywiście cena za nie jest odpowiednio wyższa. Czy to legalny proceder, czy też jesteśmy w nieuczciwy sposób naciągani i oszukiwani?

Odpowiada Krzysztof Leszczyński, kierownik delegatury Inspekcji Handlowej w Ostrołęce:
Zgodnie z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015r., poz.29) jaja wyprodukowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej znakuje się zgodnie z pkt 1 ust. III częścią VI załącznika VII do rozporządzenia nr 1308/2013 oraz z art. 9 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz.Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.), podając po numerze oznaczenia sposobu utrzymywania kur nieśnych (cyfra 0 w przypadku jaj z chowu ekologicznego, cyfra 1 - z chowu na wolnym wybiegu, cyfra 2 - z chowu ściółkowego, cyfra 3 - z chowu klatkowego), kod państwa członkowskiego - PL oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny nadany w sposób określony w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz.U. Nr 173, poz. 1178).

Oznakowanie jaj sprzedawanych przez producentów bezpośrednio konsumentowi finalnemu w miejscu produkcji tych jaj może nie spełniać wymagań określonych w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr 1308/2013. Oznakowanie jaj wyprodukowanych przez producenta jaj utrzymującego nie więcej niż 50 kur nieśnych może również nie spełniać wymagań określonych w załączniku do rozporządzenia i nie zawierać oznaczenia kodowego, o którym mowa w wymienionym dokumencie, jeżeli:
1) jaja te są sprzedawane bezpośrednio konsumentowi finalnemu na obszarze, o którym mowa w § 2 ust. 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38);
2) w miejscu sprzedaży są dostępne następujące dane: nazwa i adres gospodarstwa, z którego jaja pochodzą lub imię, nazwisko i adres producenta jaj.

Wyświetleń: 5036
 
02:14, 18.12.2016 r.

« Powrót do archiwum

Szukaj w archiwum

Reklama





Najbardziej poczytne