Piątek, 19 kwietnia 2024 r., imieniny Adolfa, Tymona, Pafnucego
Fot. WiolettaSkrzynka skarg, pochwał i pomysłów: Nic dziwnego w tym, że w Ostrołęce jest zanieczyszczenie powietrza, skoro ludzie sami je zanieczyszczają. Oto zdjęcie z głównej ulicy w mieście - Traugutta. Co na to służby miasta, straż miejska? Nikt oczywiście nie zauważył...
Od redakcji:
Faktycznie dymiące kominy to duży problem w całej Polsce. Nie zawsze jednak winny jest materiał. Częściej za trujący dym winę ponosi palacz, który nieumiejętnie obsługuje piec.
To co widać na załączonym zdjęciu to tzw. dym wędzarniczy.
- Dym wędzarniczy to surowe opary smół węglowych, które nie miały kontaktu z wysoką temperaturą, jaka umożliwiłaby im choć częściowe spalenie. (...) Właśnie taka sytuacja zachodzi na powyższym zdjęciu: garść surowego węgla podgrzewa się na żarze, ale temperatura całości spadła na tyle, że nie dochodzi do zapłonu dymu. To samo dzieje się, gdy świeży węgiel wrzucany jest na rozpalony żar. Dołożenie opału zawsze powoduje nagły spadek temperatury całego paleniska. Jeśli nowa porcja jest zbyt duża w stosunku do objętości żaru, to całość schładza się poniżej temperatury zapłonu smół i rozpoczyna się wędzenie. Znasz doskonale ten widok i smród - pierwsze skojarzenie z węglem - czytamy w serwisie www.czysteogrzewanie.pl.
Polecamy zgłębienie wiedzy na temat spalania węgla i innych paliw oraz zagrożeń i korzyści z tego płynących. Polecamy publikacje na stronach serwisu www.czysteogrzewanie.pl.