« Powrót do serwisu Moja Ostrołęka

Piątek, 19 kwietnia 2024 r., imieniny Adolfa, Tymona, Pafnucego

Moja Ostrołęka

Archiwum artykułów

Skrzynka skarg: ciemny dym z komina w centrum miasta

Fot. WiolettaFot. WiolettaSkrzynka skarg, pochwał i pomysłów: Nic dziwnego w tym, że w Ostrołęce jest zanieczyszczenie powietrza, skoro ludzie sami je zanieczyszczają. Oto zdjęcie z głównej ulicy w mieście - Traugutta. Co na to służby miasta, straż miejska? Nikt oczywiście nie zauważył...

Od redakcji:
Faktycznie dymiące kominy to duży problem w całej Polsce. Nie zawsze jednak winny jest materiał. Częściej za trujący dym winę ponosi palacz, który nieumiejętnie obsługuje piec.

To co widać na załączonym zdjęciu to tzw. dym wędzarniczy.

- Dym wędzar­ni­czy to surowe opary smół węglo­wych, które nie miały kon­taktu z wysoką tem­pe­ra­turą, jaka umoż­li­wi­łaby im choć czę­ściowe spa­le­nie. (...) Wła­śnie taka sytu­acja zacho­dzi na powyż­szym zdję­ciu: garść suro­wego węgla pod­grzewa się na żarze, ale tem­pe­ra­tura cało­ści spa­dła na tyle, że nie docho­dzi do zapłonu dymu. To samo dzieje się, gdy świeży węgiel wrzu­cany jest na roz­pa­lony żar. Doło­że­nie opału zawsze powo­duje nagły spa­dek tem­pe­ra­tury całego pale­ni­ska. Jeśli nowa por­cja jest zbyt duża w sto­sunku do obję­to­ści żaru, to całość schła­dza się poni­żej tem­pe­ra­tury zapłonu smół i roz­po­czyna się wędze­nie. Znasz dosko­nale ten widok i smród - pierw­sze sko­ja­rze­nie z węglem - czytamy w serwisie www.czysteogrzewanie.pl.

Polecamy zgłębienie wiedzy na temat spalania węgla i innych paliw oraz zagrożeń i korzyści z tego płynących. Polecamy publikacje na stronach serwisu www.czysteogrzewanie.pl.

Wyświetleń: 11107
 
23:24, 17.02.2017 r.

« Powrót do archiwum

Szukaj w archiwum

Reklama





Najbardziej poczytne