Piątek, 29 marca 2024 r., imieniny Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
Fot. kadr z programu TVNAgnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska - dwie panie z Kurpiowszczyzny odwiedziły studio Dzień Dobry TVN i zaprezentowały widzom regionalne przysmaki kuchni kurpiowskiej. Dla odmiany panie odkryły przepisy na słodkie dania wykorzystywane w XIV-XVII wieku.
Widzowie mogli na żywo oglądać, jak powstaje tort chlebowy, hreczuchy, racuchy drożdżowe i kapusta po kurpiowsku. Wszystkie przepisy zostały uratowane od zapomnienia przez Adama Chętnika - badacza kultury i historii kurpiowskiej.
- Dziś chcemy pokazać kuchnię kurpiowska z tej nieco słodszej strony. Chcemy pokazać, że na bazie miodu, mąki żytniej, chleba razowego, wypiekano różne cuda np. tort kurpiowski, który był charakterystyczny dla wesel kurpiowskich - mówiła Agnieszka Wojtasik.
Panie przygotowały też kapustę z kaszą jaglaną, racuchy oraz zapomniane przez wielu hreczuchy - placki nadziewane serem twarogowym.
- Były to podawane na Kurpiach placki nadziewane twarogiem, wykonywane z mąki gryczanej i smażonej na rozgrzanym maśle. Podawane były z konfiturami lub kwaśną śmietaną - mówiła Elżbieta Stepnowska.
Panie nie tylko pokazały jak powstawały popularne dania kurpiowskie, ale promowały nasze rodzime strony, przypomniały o imprezach folklorystycznych - Weselu Kurpiowskim czy Miodobraniu, opowiedziały o tradycjach regionu oraz zwyczajach kulinarnych Kurpiowszczyzny.
Zobacz wideo na stronie Dzień Dobry TVN.