« Powrót do serwisu Moja Ostrołęka

Piątek, 29 marca 2024 r., imieniny Wiktoryna, Helmuta, Ostapa

Moja Ostrołęka

Archiwum artykułów

Przysmaki kuchni kurpiowskiej w Dzień Dobry TVN (wideo)

Fot. kadr z programu TVNAgnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska - dwie panie z Kurpiowszczyzny odwiedziły studio Dzień Dobry TVN i zaprezentowały widzom regionalne przysmaki kuchni kurpiowskiej. Dla odmiany panie odkryły przepisy na słodkie dania wykorzystywane w XIV-XVII wieku.

Widzowie mogli na żywo oglądać, jak powstaje tort chlebowy, hreczuchy, racuchy drożdżowe i kapusta po kurpiowsku. Wszystkie przepisy zostały uratowane od zapomnienia przez Adama Chętnika - badacza kultury i historii kurpiowskiej.

- Dziś chcemy pokazać kuchnię kurpiowska z tej nieco słodszej strony. Chcemy pokazać, że na bazie miodu, mąki żytniej, chleba razowego, wypiekano różne cuda np. tort kurpiowski, który był charakterystyczny dla wesel kurpiowskich - mówiła Agnieszka Wojtasik.

Panie przygotowały też kapustę z kaszą jaglaną, racuchy oraz zapomniane przez wielu hreczuchy - placki nadziewane serem twarogowym.

- Były to podawane na Kurpiach placki nadziewane twarogiem, wykonywane z mąki gryczanej i smażonej na rozgrzanym maśle. Podawane były z konfiturami lub kwaśną śmietaną - mówiła Elżbieta Stepnowska.

Panie nie tylko pokazały jak powstawały popularne dania kurpiowskie, ale promowały nasze rodzime strony, przypomniały o imprezach folklorystycznych - Weselu Kurpiowskim czy Miodobraniu, opowiedziały o tradycjach regionu oraz zwyczajach kulinarnych Kurpiowszczyzny.

Zobacz wideo na stronie Dzień Dobry TVN.

Wyświetleń: 10113
 
13:14, 22.06.2017 r.

« Powrót do archiwum

Szukaj w archiwum

Reklama





Najbardziej poczytne