Sobota, 20 kwietnia 2024 r., imieniny Agnieszki, Czesława, Amalii
Fot. GOKSiR GoworowoJuż po raz jedenasty odbył się konkurs pn. "Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów". Wzięli w nim udział seniorzy z województwa mazowieckiego. Ich zadaniem było przygotowanie tradycyjnej potrawy występującej na Mazowszu.
Impreza odbyła się w czwartek 23 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance. Komisja konkursowa oceniła 37 zgłoszonych produktów w różnych kategoriach m.in. dania główne, przystawki, desery, napoje.
Wyniki konkursu:
Potrawy pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego - dania główne
1. Golonka w kapuście - Marianna Jaźdzyk, Kunin
2. Królik w warzywach - Krystyna Kapuścińska, Brzeźno
3. Pierogi z kapustą i grzybami - Ewa Ziębia, Lipianka
Deser
1. Ciasto kruche z jabłkami - Krystyna Ciskowska, Cisk
2. Makowiec - Wiesława Dziełak, Rębisze Kolonia
3. Dżem z dyni - Krystyna Szypulska, Myszyniec
Napój bezalkoholowy lub alkoholowy
1. Piwo jałowcowe - Jadwiga Pietras, Lipianka
2. Nalewka aroniowa - Jadwiga Zacharek, Goworowo
3. Nalewka zdrowotna z czarnego bzu - Janina Tworkowska, Szelków
Przystawki
1. Pasztet - Irena Krupka, Pokrzywnica
2. Smalec - Halina Wieczorek, Lipianka
3. Sałatka warzywna - Jadwiga Szpondowska, Brzeźno
Wyróżnienia
Sos z papryki - Otylia Rzepińska, Szelków
Nalewka z derenia - Kazimierz Szypulski, Myszyniec
Nagrody w konkursie ufundowali: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, radni sejmiku mazowieckiego, starosta ostrołęcki, władze gminy Goworowo, a także Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Goworowie.
Zobacz zdjęcia:
Konkurs kulinarny (fot. GOKSiR Goworowo)