Czwartek, 28 marca 2024 r., imieniny Anieli, Renaty, Kastora
Nowoczesna hala na miarę europejskich i światowych standardów stanęła w Dylewie przy drodze krajowej nr 53. Zakład będzie się zajmował rozbiorem mięsa i będzie uzupełnieniem głównej oferty JBB w Łysych. W pierwszym etapie firma planuje zatrudnić co najmniej 80 osób.
Prace przygotowawcze i roboty ziemne rozpoczęły się jesienią 2015 roku. Dziś zakład jest już prawie gotowy na przyjmowanie pracowników i pierwsze rozruchy, a powierzchnia nowego obiektu produkcyjnego to w przybliżeniu 5 tys. m kw. Oddział firmy w Dylewie będzie zajmował się rozbiorem półtusz wieprzowych. W pierwszym etapie wydajność sięgnie 100 ton na dobę z możliwością zwiększenia produkcji. Po rozbiorze uzyskane elementy będą automatycznie transportowane do maszyny pakującej i przygotowane pod zamówienie klienta. Inwestycja jest wieloetapowa i w kolejnych latach firma planuje powstanie kolejnych działów.
- W pierwszym etapie planujemy zatrudnić około 80-100 osób. Obok pracowników dużą wagę przywiązujemy do wyposażenia. Obiekt w Dylewie będzie najnowocześniejszy w Europie pod względem urządzeń i technologii rozbioru. Linie będą w pełni zautomatyzowane. Stawiamy przede wszystkim na jakość i trwałość produktu. Efekt będą państwo mogli docenić już za kilka miesięcy - mówiła nam Ewa Milenicka, rzecznik prasowy firmy JBB.
Budowa tak dużego zakładu na terenie gminy Kadzidło niewątpliwie podniesie atrakcyjność tego terenu dla przyszłych inwestorów. Z powstania dużej firmy produkcyjnej na terenie gminy Kadzidło cieszą się nie tylko mieszkańcy, którzy liczą na możliwości zatrudnienia, ale także władze gminy.
- To około 140 miejsc pracy w pierwszym okresie jego funkcjonowania. To także znaczne podatki. Firma zapowiada, że będzie korzystała z naszej wody i instalacji ściekowej. To również podniesienie wizerunku i prestiżu gminy - mówi Dariusz Łukaszewski, wójt gminy Kadzidło.
Prace odbiorcze i oficjalne otwarcie zakładu planowano na wiosnę tego roku. Niestety, wielość prac, skomplikowana technologia oraz odbiory poszczególnych etapów i pozwoleń nieco wydłużyło uruchomienie całej produkcji.
- W związku ze starannością wykonywanych prac i skomplikowaną technologią zamawianych maszyn od producentów, zakład zostanie otwarty nieco później niż zakładaliśmy na początku inwestycji. Chcemy, aby wszystko zostało dopięte na ostatni guzik, a każdy skrawek nowej przestrzeni został w pełni przygotowany do użytku. Planowany koniec montażu urządzeń to przełom czerwca i lipca tego roku. Wówczas zostanie też uruchomiona produkcja - zapowiada Ewa Mielnicka.
Funkcjonowanie zakładu rozbioru w Dylewie będzie uzupełnieniem głównej oferty JBB z Łysych. Praca oparta będzie na wykorzystaniu najnowocześniejszych urządzeń w Europie. Park maszynowy zostanie poszerzony o nowe jednostki, które jeszcze bardziej przyczynią się do zwiększenia wydajności pracy w firmie.
- Są to urządzenia selektywnie wybierane, dostosowane do tempa pracy i rozwoju firmy, doskonałe jakościowo. Rynek mięsny nieustannie się zmienia i my musimy za tymi zmianami podążać. Oczekiwania klientów zmuszają nas do nieustannego rozwoju przy zachowaniu dotychczasowej jakości produkcji - mówiła Ewa Mielnicka.
Na placu budowy praca wre i widać, że do uruchomienia zakładu pozostało niewiele czasu. Poza montażem urządzeń wewnątrz budynku, pozostało jeszcze wykończenie elewacji zewnętrznej, przygotowanie parkingów oraz uporządkowanie terenu wokół budynku. Efekt dotychczasowych prac możecie obejrzeć w naszej galerii.
Zobacz zdjęcia:
Budowa Zakładu Przetwórstwa Mięsnego JBB w Dylewie (22.04.2016)