Kurpiowskie smaki w "Pytaniu na śniadanie" (wideo)
Fot. kadr z "Pytania na Śniadanie"Kamera programu "Pytanie na śniadanie" kolejny raz odwiedziła Kurpiowszczyznę, aby zachwycać się smakami naszej regionalnej kuchni. Program nagrywany był w skansenie w Nowogrodzie, a na wizji pyszne pierogi robiła Malwina, pod szyldem firmy z powiatu ostrołęckiego.
Prowadzący program nie tylko chciał poznać kurpiowskie dania i smaki, ale też pytał swoich gości o nasza kulturę i tradycje kurpiowskie.
Reklama- Na Kurpiach jadło się prosto, ale i tłusto, aby mieć siłę, bo ziemia była tu słaba i trzeba było ciężko pracować. Był to też region biedny i potrawy podawano proste. Jeśli chodzi o kurpiowskie wartości, to wyznajemy niezależność i siłę, wiarę we własną autonomię, bo zdani byliśmy zawsze tylko na siebie. Ale z drugiej strony mamy się też czym pochwalić, bo mamy piękną, odrębną kulturę, mamy się czym chwalić i z czego cieszyć - mówił Mariusz Rynkiewicz, dyrektor zakładu JBB w Łysych.
Program nie mógł też obejść się bez typowo regionalnych smakołyków oraz produktów wyrabianych w naszym regionie. Malwina, która gotowała na wizji, częstowała wyśmienitymi pierogami nadzianymi pieczonym pasztetem z żurawiną i suszonymi pomidorami, suto okraszone tłuszczykiem z boczkiem.
Zobacz fragment programu na
pytanienasniadanie.tvp.pl.
Wyświetleń: 3842 |
komentarze: - |
|
14:12, 27.09.2017r. |
|