Podsumowano Świąteczną Zbiórkę Żywności (zdjęcia)
Mieszkańcy Ostrołęki i powiatu aktywnie włączyli się w tegoroczną edycję Świątecznej Zbiórki Żywności. Klienci sklepów byli niezwykle hojni i przez trzy dni wrzucali do koszyków wolontariuszy różne produkty spożywcze, które trafią do najbardziej potrzebujących.
Jedna z największych akcji charytatywnych w regionie odbywała się w około 30 sklepach na terenie Ostrołęki oraz w kilku gminach powiatu ostrołęckiego. W tym roku łącznie zebrano blisko 12 ton żywności.
ReklamaW zbiórkę zaangażowało się około 1000 wolontariuszy oraz działacze stowarzyszenia Mazowieckie Inicjatywy Społeczne. Wszyscy aktywnie działali już od piątku 1 grudnia aż do późnych godzin wieczornych w niedzielę 3 grudnia. Produkty zbierane w poszczególnych sklepach, były dostarczana do magazynu akcji, który mieścił się, wzorem lat ubiegłych, w hali targowej "Feniks".
W sztabie akcji odbyło się także uroczyste podsumowanie akcji. Nie zabrakło wielu ciepłych słów, życzeń i podziękowań za wspólną, ciężką, ale i owocną pracę na rzecz najbardziej potrzebujących. Na wolontariuszy oraz wszystkich zaangażowanych w akcję czekała także słodka niespodzianka - tort.
- Za nami trzy dni Świątecznej Zbiórki Żywności. W blisko 30 sklepach na terenie Ostrołęki, Kadzidła, Różana i Olszewa-Borek, około 1000 wolontariuszy, zebrało 11 521 kg produktów żywnościowych, które posłużą do przygotowania około 1500 paczek. To dzięki takim darom obdarowane rodziny z naszego regionu będą mogło zorganizować tradycyjną kolację wigilijną. Mieszkańcy po raz kolejny pokazali, że mają ogromne serca i chętnie dzielą się z innymi tym co mają. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie, ten sukces jest zasługą ciężkiej pracy wolontariuszy. Jesteśmy z was wszystkich dumni - mówił Jakub Frydryk, prezes Mazowieckich Inicjatyw Społecznych.
Akcja trwała od 1 do 3 grudnia br.
Więcej na ten temat:
Dziś ostatni dzień Świątecznej Zbiórki Żywności (zdjęcia)Zobacz zdjęcia:Świąteczna Zbiórka Żywności w Ostrołęce
Wyświetleń: 1649 |
komentarze: - |
|
12:31, 05.12.2017r. |
|