Myszyniec: "Kurpie Zielone - kulinaria i tradycje regionu"
Regionalne Centrum Kultury Kurpiowskiej w Myszyńcu oraz Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie zapraszają na sympozjum naukowe pt. "Kurpie Zielone - kulinaria i tradycje regionu". Wydarzenie odbędzie się w ramach tegorocznego Miodobrania Kurpiowskiego.
Podczas konferencji usłyszymy prelekcje, otwarta będzie tez dyskusja na temat aktywności i promowania Kurpiowszczyzny.
ReklamaWykłady przedstawią m.in.
- Bogdan Glinka, burmistrz Myszyńca - oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników, prelekcja o strategicznym rozwoju miasta i gminy Myszyniec z uwzględnieniem XXV-lecia odzyskania praw miejskich Myszyńca.
- Zdzisław Ścibek, dyrektor RCKK w Myszyńcu - "Instytucjonalne i społeczne wsparcie utrwalania tradycji i rozwoju dziedzictwa kulturowego",
- ks dr Zbigniew Jaroszewski - "Rola kościoła w zachowaniu tożsamości przez wieki i w ostatnim stuleciu",
- prof. dr hab. Franciszek Midura - "Tradycje Kurpi Zielonych atrakcją turystyczną Mazowsza i Podlasia",
- dr Aleksy Chmiel - "Dziedzictwo kulinarne Kuchni Mazowieckiej w latach 1918-1939",
- prof. dr hab. J. Grochowicz - "Walory współczesnej kuchni Kurpi Zielonych i imprezy z nią związane, jako atrakcyjny produkt turystyczny".
ReklamaDruga część konferencji przeznaczona będzie na dyskusję na temat warunków i możliwości dalszego aktywnego promowania atrakcyjności Kurpi Zielonych. Uczestnicy będą mogli przedstawić swoje pomysły i propozycje. Udział w sympozjum jest bezpłatny.
Zgłoszenia można przesyłać na adres: z dopiskiem "Sympozjum naukowe" do 20 sierpnia. Sympozjum odbędzie się 25 sierpnia br. w sali widowiskowej RCKK, Plac Wolności 58. Początek o godz. 10.00.
Wyświetleń: 1571 |
komentarze: - |
|
09:11, 11.08.2018r. |
|