czwartek, 25 kwietnia 2024 r., imieniny Jarosława, Marka, Elwiry

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Smakołyki Mazowsza wybrane. Są też nasi reprezentanci (zdjęcia, laureaci)

Fot. mazovia.plRozstrzygnięto XI edycję Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Podczas uroczystej gali wyróżniono i nagrodzono twórców najlepszych smakołyków Mazowsza. Wśród nich są też osoby z Ostrołęki i powiatu.

Uznanie kapituły zdobyły smakołyki z kilku kategorii.

ReklamaSpośród 144 zgłoszonych smakołyków zaszczytny tytuł otrzymało 16. Przyznano też 12 wyróżnień. Pośród laureatów znalazły się tez osoby z Ostrołęki oraz powiatu ostrołęckiego.

- To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów - mówi marszałek Adam Struzik.

ReklamaJak informuje Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, w konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane.

ReklamaLista laureatów oraz nagrodzone smakołyki z Ostrołęki i powiatu:
- Koło Gospodyń Wiejskich "Rychtowne Babki" i Malwina Szkodzińska z Baranowa - Surowa zza czerwińskiego pieca (w kategorii: przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego),
- Karol Kwiatkowski, Klub Żywności Ekskluzywnej Macica z Ostrołęki - Kiełb z zielonymi ziarenkami (w kategorii: przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego),
- Katarzyna Kwiatkowska i Marta Kwiatkowska z Ostrołęki - Ser Nadnarwiański Naturalnie Natchniony (w kategorii: produktu mleczarskie).

Nagrody i wyróżnienia wręczono podczas uroczystej gali. Zobacz zdjęcia na stronie mazovia.pl.
Wyświetleń: 1893 komentarze: -
13:58, 12.09.2018r. Drukuj