Dzień Dobry TVN o kurpiowskich byśkach (wideo)
fot. kadr z filmu W porannym programie śniadaniowym pn. "Dzień Dobry TVN" ukazał się materiał dotyczący regionalnego pieczywa kurpiowskiego, który został nakręcony w muzeum "Zagajnica Myszyniecka" w Myszyńcu. Program został wyemitowany we wtorek 1 stycznia br.
Dziennikarze telewizji TVN odwiedzili obiekt muzealny w czwartek 20 grudnia br.
ReklamaZ okazji rozpoczynającego się nowego roku Czesława Samsel oraz Stefania Prusaczyk przybliżyły tradycje noworoczne panujące od wielu lat na Kurpiach, które wyniosły z domów rodzinnych. Wspominały czasy, kiedy same były dziećmi i razem z rodziną lepiły noworoczne byśki i nowe latka. Przedstawiły także sposób, w jaki wyrabia się te chlebowe zwierzątka. Zwróciły również uwagę na ich symbolikę i różnorodność.
Materiał filmowy dostępny jest na stronie
Dzień Dobry TVN.
Wyświetleń: 1667 |
komentarze: - |
|
08:23, 05.01.2019r. |
|