czwartek, 18 kwietnia 2024 r., imieniny Apoloniusza, Bogusławy, Gościsława

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Wstrząsający reportaż na temat mięsa z chorych krów. "Bohaterem" ubojnia z naszego regionu!

Fot. kadr TVN24Szokujący materiał na temat uboju schorowanych, leżących krów oraz przeznaczania na mięso do spożycia martwych zwierząt wyemitowała w sobotę stacja TVN. W materiale "Superwizjera" jako przykład pokazano ubojnię w naszym regionie.

Według ustaleń reporterów "Superwizjera" proceder przeznaczania do uboju chorego bydła ma skalę ogólnopolską. Przykładem patologii wśród ubojni stał się ukazany w materiale zakład zlokalizowany kilkadziesiąt kilometrów od Ostrołęki.

ReklamaDo nielegalnych działań dochodziło pod osłoną nocy, gdy zakład oficjalnie był zamknięty. Do ubojni przyjeżdżali handlarze ze schorowanymi krowami. Zwierzęta z samochodów były wyciągane przy pomocy wyciągarki, ciągnięte po ziemi i oczekujące na śmierć. Ogłoszenia o skupie "chorego bydła" lub "krów w każdym stanie" pojawiają się w serwisach ogłoszeniowych w całej Polsce. Według informatora stacji TVN niektóre ubojnie wyspecjalizowały się wyłącznie z uboju schorowanych zwierząt, których mięso nie powinno trafić na półki sklepów. Nieuczciwi przedsiębiorcy - jak obliczyli reporterzy - zarabiają na każdym kilogramie mięsa wołowego nawet 5-6 razy więcej niż w przypadku zdrowej krowy.

ReklamaReporter stacji TVN Patryk Szczepaniak zatrudnił się w zakładzie. Początkowo pracował przy rozbiorze mięsa, a po kilku tygodniach pracował na nocną zmianę, podczas której dokonywano uboju chorych krów, tzw. leżaków. Co więcej do spożycia przekazywano także mięso z nieżyjących zwierząt, a pracownicy ubojni samodzielnie posługiwali się pieczątkami lekarzy weterynarii.

Reporterzy "Superwizjera" nie ujawnili, w której dokładnie ubojni na terenie kraju dokonano dziennikarskiej prowokacji. Paweł Jakubczak, mazowiecki wojewódzki lekarz weterynarii, zdradził przed kamerami, że w miejscu ujawnienia procederu pracowali specjaliści z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Ostrołęce. Chodzi o zakład znajdujący się na terenie sąsiedniego powiatu.

ReklamaDziennikarze zaznaczają, że proceder dotyczy całego kraju, a ubojnia w województwie mazowieckim, została w materiale pokazana jako przykład nieuczciwej pracy wielu osób - przedsiębiorców i lekarzy weterynarii. Według ich informacji niektóre zakłady, licząc na wyższe zyski, wyspecjalizowały się w nielegalnym uboju schorowanych zwierząt.

Wstrząsający reportaż powstał za sprawą Tomasza Patory i Patryka Szczepaniaka. Tomasz Patora to doskonale znany dziennikarz śledczy, który w ubiegłych latach ujawnił aferę z solą drogową dosypywaną do mięsa, które trafiało na sklepowe półki. Za reportaż o aferze solnej otrzymał w 2012 roku Nagrodę Grand Press. Patryk Szczepaniak to dziennikarz "Superwizjera" związany także z portalem dziennikarskim oko.press.

Obejrzyj reportaż na stronach TVN24.pl
Chore bydło kupię
Wyświetleń: 92068 komentarze: -
07:09, 27.01.2019r. Drukuj