wtorek, 26 marca 2019 r., imieniny Emanuela, Larysy, Teodora

Ubieram

Aktualności

Czy mięso schorowanych krów trafiło do sklepów? Trwa śledztwo

Ostrołęcka prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie chorych krów przerabianych na mięso. Sprawdza m.in. czy mięso trafiło do sklepów. To pokłosie materiału wyemitowanego w ubiegłą sobotę przez stację TVN. W reportażu "Superwizjera" pokazano ubojnię znajdującą się w powiecie ostrowskim.

Według ustaleń reporterów "Superwizjera" proceder przeznaczania do uboju chorego bydła ma skalę ogólnopolską. Przykładem patologii wśród ubojni stał się ukazany w materiale zakład zlokalizowany kilkadziesiąt kilometrów od Ostrołęki, w powiecie ostrowskim.

Reklama Do nielegalnych działań dochodziło pod osłoną nocy, gdy zakład oficjalnie był zamknięty. Do ubojni przyjeżdżali handlarze ze schorowanymi krowami. Zwierzęta z samochodów były wyciągane przy pomocy wyciągarki, ciągnięte po ziemi i oczekujące na śmierć. Nieuczciwi przedsiębiorcy - jak obliczyli reporterzy - zarabiają na każdym kilogramie mięsa wołowego nawet 5-6 razy więcej niż w przypadku zdrowej krowy.

Reporter stacji TVN Patryk Szczepaniak zatrudnił się w zakładzie. Początkowo pracował przy rozbiorze mięsa, a po kilku tygodniach pracował na nocną zmianę, podczas której dokonywano uboju chorych krów, tzw. leżaków. Co więcej do spożycia przekazywano także mięso z nieżyjących zwierząt, a pracownicy ubojni samodzielnie posługiwali się pieczątkami lekarzy weterynarii. Paweł Jakubczak, mazowiecki wojewódzki lekarz weterynarii, zdradził przed kamerami, że w miejscu ujawnienia procederu pracowali specjaliści z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Ostrołęce.

Reklama Śledztwo w tej sprawie wszczęła Prokuratura Okręgowa w Ostrołęce. Obejmuje ono zakresem kilka wątków. Jednym z nich jest - jak informuje prokuratura - sprowadzenie niebezpieczeństwa dla życia i zdrowia wielu osób poprzez wprowadzenie do obrotu szkodliwych środków spożywczych w postaci mięsa pochodzącego z uboju.

Kolejnym wątkiem jest poświadczenie nieprawdy przez uprawnionego lekarza weterynarii w dokumentach - decyzji o dopuszczeniu do uboju oraz dzienniku przed ubojowym i poubojowym co do okoliczności mającej znaczenie prawne, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przez inne osoby.

Trzecim wątkiem jest prowadzenie działalności nadzorowanej, nie spełniającej wymagań weterynaryjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu tej działalności, powodując przez to zagrożenie epidemiologiczne lub niewłaściwą jakość zdrowotną produktów oraz transportowanie zwierząt bez zachowania lub z naruszeniem wymagań weterynaryjnych, obowiązujących w tym zakresie.

Wyświetleń: 15036 komentarze: 101 Wrzuć na Facebooka 30.01.2019, 12:40r. Drukuj




Powrót


dfewvd @ 12:49, 30.01.2019

IP: 188.147...163

trafiło hahaha,

ketuks @ 12:52, 30.01.2019

IP: 37.47...63

Słabej jakości pożywienie to problem ogólny. Produkcją żywności zajmuje się stosunkowo mała liczba ludzi, stądteż zmuszeni są improwizować, podejmować zgniłe kompromisy i drogi na skróty żeby wszystkich wyżywić. W efekcie mamy jedzenie bardzo sztuczne z nienaturalnie długimi terminami przydatności do spożycia, powodujące zaburzenia w przemianie materii. Przypadek tej ubojni to tylko wierzchołek góry lodowej, każdy kto pracował w branży zachęca żeby wszyscy inni też w tej branży trochę popracowali i gwarantuje że po tej przygodzie nie jadliby już tego co jedzą teraz.

stalker malina @ 12:59, 30.01.2019

IP: 37.47...121

haha onkologia już zaciera rączki jakie to prostackie leczyć się i zdychać na raka układu pokarmowego od krowiej polskiej padliny... OBRZYDLIWE

Ewa @ 13:02, 30.01.2019

IP: 31.41...116

Patrząc w sklepach na mięso wołowe, wieprzowe , wyroby wędliniarskie włączenie z drobiem mam odruchy wymiotne😬😬😬

ketuks @ 13:05, 30.01.2019

IP: 37.47...63

obraz jaki się wyłania jest tragiczny, różne certyfikaty, pozwolenia i nadzór państwowy wydaje sie być zupełnie zbędny gdy ubojnia może w dziecinny sposób rozpocząć w nocy swój nielegalny proceder produkcji mięsa poza ewidencją i kontrolą weterynaryjną a nad wszystkim sprawuje pieczę skorumpowany urzędnik a tak naprawdę wszyscy o tym wiedzą i tylko czekają żeby sprawy nikt nie rozdmuchał. laughing

Ja @ 13:11, 30.01.2019

IP: 176.109...85

Zapraszam na kebab z mięsem wolowym oczywiście sos mieszany 😅😅😆

,,, @ 13:25, 30.01.2019

IP: 178.42...188

A pomyślał ktoś że zwierzętom przydarzają się kontuzje na skutek poślizgu, przewrócenia czy nawet w skutek porodu gdzie zwierzę po prostu nie może wstać i nie jest niczym leczone. To tak samo leżak. I co wszystko utylizować włącznie ze zdrowymi sztukami?

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 13:27, 30.01.2019

IP: 217.146...86

@up, a co to ma do, przedstawionego procederu?

Beta @ 13:31, 30.01.2019

IP: 37.47...199

Dlatego miałam biegunke 3 dni bez snu fuuu

ketuks @ 13:43, 30.01.2019

IP: 37.47...63

branża spożywcza nie może podlegać do końca tylko pod zasady wolnego handlu bo w spożywce każdą lipę przypłacamy własnym zdrowiem. dlatego odgórnie powinny być pewne rzeczy zabronione żeby uniemożliwić gonienie za zyskiem.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 13:50, 30.01.2019

IP: 217.146...86

ketuks, ale przecież prawo nie zezwala na taki proceder - przepisy są jedynie zapisem, jeśli ludzie są nieuczciwi.
Przecież dlatego właśnie, sprawą zajmuje się prokuratura, która zdecydowała o zamknięciu zakładu - nie ma takiej siły sprawczej, która widziałaby cale zło na Świecie i natychmiast na nie reagowała.
Nie ma branży, cz dziedziny życia, w której nie próbowaliby działać nieuczciwi.

Mieliśmy 30 letnie szwedzie konserwy z demobilu, mieliśmy sól przemysłową, mieliśmy praktyki "odświeżania" mięsa i wędlin - to wszystko robią ludzie, łamiący obowiązujące prawo.

Gość @ 13:52, 30.01.2019

IP: 2a00:f41...f7c4

A rolniki pojechali do stolicy protestować, że biedni. Nowogrodzką zablokować.

Ma @ 13:54, 30.01.2019

IP: 176.109...172

Pozdrawiam wszystkich WEGETARIAN, których temat padliny nie dotyczy.
Wege górą!!!

ketuks @ 13:56, 30.01.2019

IP: 37.47...63

No przepraszam bardzo działalności na taką skalę nie da się prowadzić nie będąc protegowanymi konkretnych osób ze strony państwa. Wszyscy o wszystkim wiedzieli jak pokazuje prowokacja , liczyli tylko że sprawa się nie rozdmucha. Widać wyraźnie że obecne prawo daje nie stosowania sie do niego więc kuratela nad tym powinna zostać rozszerzona.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 13:57, 30.01.2019

IP: 217.146...86

Gość, sądzisz, że to Ci, którzy sprzedawali te zwierzęta, tam pojechali?

Ci, to chyba teraz siedzą w chałupach i zastanawiają się, jakie wyroki dostaną, protesty im raczej nie w głowach.

Leon @ 14:01, 30.01.2019

IP: 5.173...134

A nic się nie mówi o odpowiedzialności właściciela zakładu[ świadomie wprowadzającego mięso do obrotu] i lekarza weterynarii [świadomego odpowiedzialności za taki proceder]. Produkcja pewnie trwała miesiącami [może latami] i kontrola powiatowego lekarza nic nie wykryła [zakładowy był w "kieszeni"]. Bydło ma kolczyki z danymi, paszporty i to nie pomogło wykryć proceder. Dziwne.

Ja @ 14:09, 30.01.2019

IP: 94.254...77

Nie jem mięsa i na mnie nieuczciwe pazeraki się nie dorobią. A krzywda tych męczonych zwierząt niech im bokiem wyjdzie.

do jana kowalskiego @ 14:16, 30.01.2019

IP: 31.0...103

Sądzisz że wszyscy rolnicy z branży mlecznej i wołowiny dostaną wyroki? Bo wszyscy takie krowy leżaki sprzedają.

Im @ 14:23, 30.01.2019

IP: 83.28...31

PROPAGANDA TVN!!!
Jaki przestępca, łamiąc prawo, zatrudnia do pomocy człowieka którego nie zna?
Na dodatek zostawia tusze w pomieszczeniu do którego wszyscy pracownicy mają dostęp.
RUSZCIE GŁOWAMI BO WCISKAJA WAM WSZYSTKO, W CO CHCĄ ŻEBYŚCIE UWIERZYLI.
Ta afera przypomina aferę z afrykańskim poborem świń, w Polsce zdrowe świnie utylizowano a NIEMIECKA WIEPRZOWINA zalewala nasz kraj i zagraniczne rynki zbytu.
TVN WSPOMAGA UPADŁOŚĆ POLSKIEJ GOSPODARKI!!!
OBYWATELU PRZEMYŚL TO!!!

WKurzony @ 14:23, 30.01.2019

IP: 37.47...237

NA UKRAINĘ WYSŁAĆ TE MIĘSO, BANDEROWCY ZJEDZĄ ZE SMAKIEM I BĘDĄ SIĘ JESZCZE OBLIZYWAĆ!!!!!!!!, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 14:26, 30.01.2019

IP: 217.146...86

A, skąd wiesz, że wszyscy?

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 14:31, 30.01.2019

IP: 217.146...86

Im, a nie dziwi Cię, że to robiono w nocy?

Im @ 14:58, 30.01.2019

IP: 188.147...84

FAKT NOCNEGO UBOJU MNIE NIE DZIWI. Logicznie myśląc, dostawca skupuje w dzień więc odbiór bądź wywóz do odbiorcy musi się odbyć w godzinach popoludniowych/ wieczornych, a co za tym idzie, w tym przypadku ubój musi się odbyć nocą.
POZDRAWIAM

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 15:07, 30.01.2019

IP: 217.146...86

Cyt.:
"Do nielegalnych działań dochodziło pod osłoną nocy, gdy zakład oficjalnie był zamknięty."

Hela @ 15:11, 30.01.2019

IP: 178.42...142

Trafiały, trafiają i będą trafiać, bo ten proceder był, jest i będzie i nie dotyczy tylko bydła. Polecam w Ostrołęce wege bar Czarna Owca, na Kilińskiego, zaraz koło Placu Bema. Smacznie i zdrowo, wiem bo tam jadam smile

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 15:18, 30.01.2019

IP: 217.146...86

No cóż, najogólniej rzecz ujmując, "czynimy sobie Ziemię, poddaną".

ketuks @ 15:21, 30.01.2019

IP: 37.47...63

osoby zdrowe tego nie odczuwają ale dobry alergik obecnie nie może kupić już jakieś 80% produktów na półkach sklepowych, grozi to bowiem dla niego groźnymi powikłaniami.

Ja @ 15:46, 30.01.2019

IP: 94.254...77

Jeśli to prowokacja, to podziwiam właściciela tej ubojni, aż nieprawdopodobna ta odwaga.

Dźbyl @ 15:46, 30.01.2019

IP: 5.173...16

Tak gadata bo biedy nieznata

wyborca21 @ 15:56, 30.01.2019

IP: 188.146...4

Tylko wtedy będziemy wiedzieli co jemy jak sobie to wyprodukujemy -choć też nie zawsze bo oprócz kury i królika nic nie możemy ubić na własny użytek .Ale Kto zakazał rolnikom uboju zwierząt w ich gospodarstwie po stwierdzeniu przez weterynarza konieczności uboju zwierzęcia ,nie sprzedał by on go za tak małe pieniądze tylko dokonałby uboju i zagospodarowałby mięso dla swojej rodziny znając jego wartość ,np zwierze złamie nogę więc jest tzw "leżakiem" lub zostaje uszkodzone przy wycielaniu w obecności weterynarza i nie zagrażają spożywania takiego mięsa.Gdyby nie zakazano uboju rolnikom w gospodarstwie zwierzęta nie męczyłyby się wciągane wciągarkami ,bo nie byłoby konieczności transportu do ubojni.
Nie zauważyliście pewnej zależności w telewizjach polskich i polskojęzycznych
,nasze wykrywają głównie osoby łamiące prawo a te polskojęzyczne nagłaśniają tylko te szkodzące krajowi .Ten skutkował będzie pewnie embargiem na polskie mięso ,inne ,że jesteśmy antysemitami ,rasistowcami propagujemy faszyzm.
A o zdrowej żywności można wiele się dowiedzieć czytając co jest dodawane do niej -a wszystko to jest wymyślone i produkowane przez zachodnie firmy ,tam jest robiona kasa
Wegetarianom polecam zapoznanie się z artykułami na temat nawożenia roślin -taki niewinny "nawóz z moczu powoduje ,że owoce są 4 krotnie większe"

ketuks @ 16:01, 30.01.2019

IP: 37.47...63

obecnie nie ma żadnej różnicy warzywa i owoce tak samo są oblewane chemią konserwującą, mięso jest najgorsze ale owocom i warzywo też nic nie brakuje. Pozostał tylko własny ogródek i jakiś drób od zaufanej osoby pracującej na roli.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 16:03, 30.01.2019

IP: 217.146...86

Przecież to prawo, obowiązuje w całej Unii Europejskiej - nikt się nie uwziął na polskich rolników, tylko - jeśli już - to na europejskich.

stary @ 16:04, 30.01.2019

IP: 188.146...202

Za tak znienawidzonej komuny ten problem był rozwiązany. Były sklepy z tanią jatką gdzie było sprzedawane mięso i żywność gorszego gatunku. Nie było oszustwa bo każdy wiedział co kupuje.

ketuks @ 16:09, 30.01.2019

IP: 37.47...63

to nie na tym polegało, nawet tanie jedzenie ale naturalne nie zaburzy ci metabolizmu. za komuny było skromnie ale naturalnie, wszelka chemia konserwująca nadeszła wraz z kapitalizmem, zaczął liczyć się tylko zysk kosztem naszego zdrowia.

Wege rządzi @ 16:13, 30.01.2019

IP: 37.47...65

Całe szczęście jestem wegetarianką. Niedobrze się robi na samą myśl o tych zdechłych krowach.

ketuks @ 16:19, 30.01.2019

IP: 37.47...63

bycie wegetarianinem przed niczym nie choni w obecnych czasach chemia konserwującą znajdziesz w musztardzie, majonezie, jogurcie owocowym, w cebuli, cytrynie i wielu innych produktach. alergik odczuje to od razu, osoba "zdrowa" nie odczuje tego od razu ale np. dowie się że ma raka za jakiś czas.

ketuks @ 16:19, 30.01.2019

IP: 37.47...63

****nie chroni

wyborca21 @ 16:22, 30.01.2019

IP: 188.146...4

do kektus
Niestety teraz "bogiem jest kasa" u wszystkich -nie ma wyjątków ,Sąsiad ma samochód muszę mieć lepszy. Biegam po wszystkich biedronkach i szukam najtańszego produktu,
Wpuszczamy sieci w których jest najtaniej ale niestety to co najtańsze nie może byś najlepsze.Inni dorównują ceną nie jakością koło się zamyka.Są tacy już którzy wychodzą z założenia ,że byle jaki towar jak ma odpowiednią cenę to jest oceniany jako super.
Nawet jak kupisz w cichlandzie z markową metką nawet podrabianą jest ok. Samo życie.

ketuks @ 16:23, 30.01.2019

IP: 37.47...63

np. normalne mięso przetworzone jest brązowe, ludzie myślą że tak wygląda mięso zepsute więc je peklują azotynami żeby było różowe, często przekraczając dopuszczalne normy tych dodatków.

Dźbyl @ 16:31, 30.01.2019

IP: 5.173...16

Piszecie głupoty i tyle. Prawda jest taka i pewnie nie wszyscy w to uwierzą, ale każdy z was jada świństwo no chyba że sam prowadzi gospodarstwo ekologiczne i z tego korzysta. Mieso z polski o wysokiej jakosci nie pozostaje w kraju prawie calkowicie

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 16:32, 30.01.2019

IP: 217.146...86

Jak mawiał pewien rzeźnik za "komuny" - jeszcze nie było takiego kosza mięsa, które nie przyjęłoby wiadra wody ;)

ketuks @ 16:32, 30.01.2019

IP: 37.47...63

a należy wziąć poprawkę na to że mięso do przetworzenia trafia już nafaszerowane antybiotykami, paszą gmo czy nastrzyknięte białkami żelującymi dla zwiększenia wagi do tego jest peklowane azotynami....

wyborca21 @ 16:33, 30.01.2019

IP: 188.146...4

do Wege rządzi
Wegetarianom polecam zapoznanie się z artykułami na temat nawożenia roślin -taki niewinny "nawóz z moczu powoduje ,że owoce są 4 krotnie większe" i to nie wszystko żywność modyfikowana genetyczne nie ma się czym podniecać -spytaj ile chemi trzeba zastosować żeby wychodować kapustę pekińską i inne warzywa.

ketuks @ 16:36, 30.01.2019

IP: 37.47...63

za komuny to był pikuś bo nie było chemii jaka jest dostępna dzisiaj, przypomina to już wyścig laboratoriów.

wyborca21 @ 16:43, 30.01.2019

IP: 188.146...4

do Jan Kowalski z Ostrołęki
Woda jest czysta i to ok a teraz dodajemy przetworzoną słomę, trawę ,korę ,bambus i inne wystarczy poczytać o produkcji dodatków do żywności z czego są produkowane i co zastępują przyjmując wygląd smak i zapach produktów do których są dodawane.
W jakim napoju ,mamy naturalny smak i zapach.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 17:48, 30.01.2019

IP: 2a00:11c0...86

Ja w ogóle z tym nie polemizuję, jemy syf, pijemy syf i syfem oddychamy, ale niby kto jest temu winien, jak nie my sami?

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 17:51, 30.01.2019

IP: 2a00:11c0...86

Kogo mamy winić za to, że jesteśmy gorsi od zwierząt?

Kabanos @ 18:12, 30.01.2019

IP: 178.235...20

Mniam mniam

A...;-) @ 18:23, 30.01.2019

IP: 95.41...59

A ja myślę, iż reklamy też swoje grosze dokładają, jak to się mawia reklama dźwignią handlu. Poprzez reklamę się manipuluje (psychologia biznesu, marketing, reklama), wmawia się, że to jest dobre, ze to trzeba kupić, że jak to kupisz to Ci się życie polepszy i bóg jeden wie co jeszcze...w wyniku czego coraz więcej konsumujemy, wydajemy coraz więcej pieniędzy co napędza bardziej produkcję, a wraz z nią nie etyczne praktyki. Do tego można dołożyć słabe zarobki konsumentów, większość z nas kupi to co tańsze, bo na drogie produkty nie każdego stać. Mawia się że to my decydujemy, co nam sprzedają, a to g..o prawda, większość z nas kupuje to co nam sprzedają, a sprzedają to co jest najtańsze w produkcji, a jednocześnie najgorsze, nie rzadko stosując tańsze zamienniki, polepszacze smaku, by nasz mózg i kupki smakowe oszukać, nie rzadko powodując uzależnienia (np od cukru). Jeśli chodzi o warzywa, owoce, to tu zachorowań ludzi z ich powodu jest zdecydowanie mniej, jeśli się je oczywiście myje, (niestety są jeszcze zacofani ludzie, którzy wylewają szambo do lasów, na działkę, powodując zakażenie gleby, wód gruntowych, co negatywnie wpływa na stan zdrowia nas wszystkich, (np rak żołądka) - warzywa - zwierzęta karmione nimi itd.). Natomiast jeśli chodzi o produkty zwierzęce, to jak nie ptasia grypa to świńska grypa, a jak nie, to stare zepsute jaja dodawane np do ciast, ryby mające w swoich żołądkach plastik itd. Nawet jeśli warzywa i owoce są pryskane, to nie mają tyle chemii i nie wywołują, aż tyle skutków ubocznych co mięso od np chorych, zaniedbanych krów, świń itd., Nierzadko mięso nafaszerowane jest solą, antybiotykami, dodatkowo karmione chemią znajdującą się w warzywach, ulepszaczami itd., a to wszystko się kumuluje w Waszych żołądkach, jelitach itd. Nie ma się co oszukiwać, gdyby nie przyprawy, to wiele produktów pochodzenia zwierzęcego nie chcielibyście nawet do ust włożyć. Przyprawy niwelują też smak np nie za świeżej wędliny itd. Parę dobrych lat temu był reportaż o mieszaniu świeżego mięsa ze starym i poprawianiu dat ważności z przeterminowanych, na nie przeterminowane. Problem się zaczął pojawiać od kąt zaczęto produkcję na większą skalę i od kąt, ludziom w miarę jedzenia głód zaczął rosnąć, a szczególnie na pieniądze.

A...;-) @ 18:39, 30.01.2019

IP: 95.41...59

A co do niektórych rolników, to trzeba dbać o zwierzęta które są w Waszym posiadaniu, nie oszczędzać na weterynarzach, nie szczędzić wody, tym bardziej w upalne dni, dbać o czystość wokół nich, odpowiednio karmić, nie lekceważyć zaleceń weterynarzy i w tedy zwierzęta mniej będą chorować, a co za tym idzie nie będziecie musieli kombinować by sprzedawać chore cierpiące zwierzęta za pół darmo, jak się dba tak się ma. Niestety co niektórzy bezmyślni pazerni rolnicy nie rzadko pijaczki traktują przy tym zwierzęta przedmiotowo, takim to się powinno zabronić posiadać jakichkolwiek zwierząt. Nie piszę o wszystkich rolnikach tylko o ludziach intelektualnie ograniczonych z przyciemnionymi mamoną umysłami.

Skutek @ 18:46, 30.01.2019

IP: 37.47...114

kazać im to zeżreć wszytko co wycinali na surowo
mordercy

ketuks @ 18:52, 30.01.2019

IP: 37.47...63

oj bo jeszcze dobrze im zrobisz jak sobie z surowego tatara przyrządzą i setką czystej zdezynfekują wink

Ania chor @ 18:53, 30.01.2019

IP: 87.189...16

rodziny nurczykow, janikow, bucinskich, mostyl i nakielskich, malkowskich, dziegielewskich, oracz zalozyly radio maria antonina , czy chat?, Radio my chlopi razem
z sadowska, koziol,mrozowicz i bozena bobinska podbielska tez jest slyszalne w niemczech

Skutek @ 19:08, 30.01.2019

IP: 5.172...46

Od dzisiaj nie jem kebabów, zwłaszcza z mięsem wołowym!!!

stalker malina @ 19:15, 30.01.2019

IP: 37.47...96

jak usłyszę gdzieś teraz "jedziemy na kebaba", to bardziej adekwatne "jedziemy na PADLINĘ"
zero człowieczeństwa a gdzie tam mowa o świadomości żeby zajadać się padliną ale co tam, dali 500 zabierając 1000 to stać na padlinę... po tym reportażu w życiu wołowiny-- mam godność i szacunek i tylko prawdziwe polaczkowe goje padlinożercy będą zajadać się ze smakiem... fujj i jak prowadzić polemikę z osobą która uwielbia padlinę z krów????
ostatnia szansa to AGROunia

wyborca21 @ 19:44, 30.01.2019

IP: 188.146...4

do A...;-) @ 18:39, 30.01.2019

powinnaś dodać ,że za te reklamy płacimy kupując produkty nawet tego nie uświadamiając sobie.

mieszkaniec gminy @ 20:02, 30.01.2019

IP: 31.41...214

Jan Kowalski odswiezanie miesa jak napisales jest do dzis może nie wszedzie ale jest i wszyscy mają to że tak powiem w tylnej czesci ciala a mieso sprowadzane z krajów tak zwanaej UE nasze zaklady miesne produkują z Polskich mięs wyroby wywożą do UE a z powrotem wiozo pultusze 10 -15 letnie i produkuja wyroby dla POLAKÓW i trwa to już tak z 20kilka lat i co zdziwiny
a te krowy to proceder trwa nie mniej i czy chcialbys żebym cos jeszcze dodał tylko został ujawniny teraz

mieszkaniec gminy @ 20:16, 30.01.2019

IP: 31.41...214

aaa czy ty niewiesz jak sie teraz karmi krowy jedz na wiskie i zobacz krowa stoi na betonie uwiazana lancuchem takim żeby dala rade sie polozyc i najesc ajedzenie ma takie ekologiczne ze po6 moze 5latach jest tak zwanym lezakiem bo nie może wstac i dlatego takie ubojnie bo tam tylko takie krowy się sprzedaje a ta co chora a jeszcze sie leczy jak nie daje sie wyleczyc i niewstaje to sięspredajie

ketuks @ 21:06, 30.01.2019

IP: 37.47...63

Polscy producenci wolą mięsko z Danii czy z Belgii bo jest chudsze. Ale ściągają chudsze nie dlatego że troskąją się o naszą linię tylko dlatego że chude mięsko lepiej daje się szprycować i z 1 kg mięsa robią 3 kg szynki szprycując jest białkami żelującymi. Polskie mięsko jest bardziej tłuste i nie chłonie tak dobrze tych "dodatków".

Mark @ 21:10, 30.01.2019

IP: 5.184...14

Xd

okrasa @ 21:52, 30.01.2019

IP: 157.25...130

na pewno Ostrołecka Prokuratura da sobie z tym radę. Na bank umorzą albo przedstwią jakieś tam śmieszne zarzuty i po sprawie.

😎 @ 23:29, 30.01.2019

IP: 94.254...221

A ja mysle że przesadza z tym wszystkim kiedys krowa zmierala i ludzie ubijali jedli i zyli bez badań bez weterynarii dziś wszyscy są przeważliwienii media napędzają system po to zeby innych promować....... A wy wszyscy dajecie się ogłosić....

😎 @ 23:30, 30.01.2019

IP: 94.254...221

Ogłópic

Bubu @ 02:05, 31.01.2019

IP: 216.49...120

Pravda jest taka ,ten proceder to nic nowego to trwa juz bardzo dlugi czas nie tylko w jednym zakladzie. Smacznego

Wtf @ 02:20, 31.01.2019

IP: 5.173...69

Jeśli krowa (cielak) po urodzeniu nie może wstać i nie działają na jego leki przeznaczone na to żeby jej pomóc, to chyba oczywiste że trzeba się pozbyć puki żyje i nadaje się do zrobienia jeszcze na mięso niż mają ją pieski sąsiada Zenka opierdzielić ;p

resident evil @ 06:16, 31.01.2019

IP: 88.156...215

Myślę, że dla właściciela zakładu adekwatną karą była by taka sama jaką sąd wymierzył w aferze mięsnej w latach 60 w PRLu.

Xxx @ 08:15, 31.01.2019

IP: 178.213...211

Kuźwa jak pomyślę teraz o kebabie to... mam ochotę na pizze...

ketuks @ 09:02, 31.01.2019

IP: 37.47...63

no kiedyś za komuny za aferę miesną stracono ojca Wawrzeckiego. wychodził ze słusznego założenia że przecież za to nie zabiją ale się przeliczył.. komuna się nie patyczkowała

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 09:28, 31.01.2019

IP: 5.172...246

mieszkaniec gminy, ale dlaczego swój komentarz skierowałeś pod moim adresem?

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 10:03, 31.01.2019

IP: 5.172...246

ketuks, tzw. "Afera mięsna", była defacto aferą spekulacyjną, a mięso było jedynie towarem, w czasach, kiedy go na rynku nie było, a więc nie porównuj tego, czego porównać się nie da.

ketuks @ 10:48, 31.01.2019

IP: 37.47...63

no da się porównać jak najbardziej dostał czapę za mniejsze przewinienie, dziś ludzie trujący innych są bezkarni bo za całą aferę zapłacą jakimś incydentem w zawiasach.

ketuks @ 10:52, 31.01.2019

IP: 37.47...63

do A afera w kraju jest trochę napompowana, ja akurat jem dużo wołowiny ale powiedzmy sobie szczerze to drogie mięso i jemy tylko 20% krajowej produkcji 80% wołowiny idzie na eksport

ketuks @ 10:53, 31.01.2019

IP: 37.47...63

i z tego zakładu też szło na eksport aż do 9 krajów samej Unii

Leszek Konieczny @ 10:59, 31.01.2019

IP: 2a01:110f...516

Przeciez caly czas zrecie mieso z krow tzw.goraczkowych. Czy to sie Wam podoba czy nie,w roznej formie.Na zachodzie srednio krowa daje dwie i pollaktacjiu nas cztery laktacje.potym okresie dostaje roznego zapalenia ,jedni probuja leczyc inni z zapaleniem odstarczaja na ubuj.Leczone tez idzie na ubuj ,tyle ze jeszcze naszprycowane antybiotykami.Masz wybor mieso z zachodu bez kontroli wet.czy z Polski bedace pod obstrzalem tzw wszelkich slozb.
Wybor nalezy do Ciebie.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 10:59, 31.01.2019

IP: 217.146...86

ketuks, wielu dostało "czapę", za wiele mniejsze przewinienia, dlatego pytam o próbę szukania przez Ciebie analogi akurat do tej afery.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 11:02, 31.01.2019

IP: 217.146...86

Leszek, a gdzieś Ty widział mięso z zachodu bez kontroli weterynaryjnej?

Chyba, ze piszesz o jakiejś kontrabandzie.

Rolnik @ 11:06, 31.01.2019

IP: 31.0...103

Rolnicy sprzedają takie krowy za kilkaset złotych żeby się chociaż za weterynarza zwróciło bo sam upadek krowy to i tak duża strata, poza tym taka krowa nie jest napakowana antybiotykami tylko kroplówkami żeby nabrała sił i wstała jednak nie zawsze to pomoże i wtedy jest leżak.

kowalski ii @ 11:16, 31.01.2019

IP: 2a01:110f...516

najpierw zabronili uboju w gospodarstwach ,a pozniej ze musza jesc to czego sie nie spodziewali.

ketuks @ 11:25, 31.01.2019

IP: 37.47...63

No nie wiem czy to było małe przewinienie, afera była znacznych rozmiarów, to tylko dzisiaj się przyjęło i stało normą np. ukraść miliony i nie ponieść kary. Zresztą za wszystko nie ma dziś odpowiedzialności, zabójca Adamowicza może liczyć na warunki jak w sanatorium zamiast dostać czapę ewentualnie humanitarny śmiertelny zastrzyk. A szkoda rzut beretem od nas została niedawno wykonana kara śmierci. Gość porąbał na kawałki dwie kobiety ale sędziemu mówił że w gruncie rzeczy jest sentymentalny i żeby sąd jednak zaniechał rozstrzelanie go przez pluton egzekucyjny. Prośba nie została spełniona. Miód na moje serce wink

ketuks @ 11:26, 31.01.2019

IP: 37.47...63

na Białorusi oczywiście

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 11:50, 31.01.2019

IP: 5.172...162

Cyt.:
"no da się porównać jak najbardziej dostał czapę za mniejsze przewinienie"

Cyt.:
"ketuks, wielu dostało "czapę", za wiele mniejsze przewinienia"

Cyt.:
"No nie wiem czy to było małe przewinienie"

Z kim Ty toczysz ten zażarty dialog?

Zabronili uboju żeby unikać sytuacji, wprowadzania, niekontrolowanego mięsa na rynek - to, co robili w tej ubojni, to jest przestępstwo, za działanie niezgodne z prawem.

ketuks @ 12:37, 31.01.2019

IP: 37.47...63

Obawiam się że bez radykalnych działań inni tylko parskną śmiechem i proceder będzie istniał dalej. Żyjemy w kapitalizmie i chęć zysku jest bardzo mocna, to nie ich zdrowie. Po 3 dekadach nowoczesnego, prężnego państwa okazuje się że na nic zdały się wszystkie jego zabezpieczenia,certyfikaty, pozwolenia którymi się tak chełpiono przy każdej okazji wyszła na jaw nieprawdopodobna amatorszczyzna więc jaką mamy gwarancję że za kolejne trzy dekady nie będzie tego samego? Chyba już minęło tyle czasu żeby państwo wypracowało rozwiązania które skutecznie uchroniłyby nas przed tego typu sytuacją? okazuje się ze nie wciąż to tylko fasada praworządności i egzekwowania prawa.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 13:28, 31.01.2019

IP: 5.172...70

Cyt.:
"to nie ich zdrowie"

Nie czyje zdrowie? Sądzisz, że ci, którzy biorą udział w tym procederze, są immunizowani na to mięso?

ketuks, co Ty wypisujesz? To, że są przestępcy, to jest wina prawa?

Rolnik do ketuks @ 14:21, 31.01.2019

IP: 37.248...182

Jest tak dlatego że jesteśmy w UE i to właśnie jest wszystko jedno wielkie dziadostwo i amatorszczyzna byłem na zachodzie i widziałem, tamtejsze rolnictwo nie ma nic wspólnego z dobrą praktyką rolniczą, dobrostanem zwierząt a o ekologii nie wspomnę, te wszystkie europejskie znaki jakości można se wsadzić w D. Tylko Polakom sie robi pranie mózgu w TV że na zachodzie jest wszystko idealnie.

i tak powiem @ 14:21, 31.01.2019

IP: 91.237...194

czapa i skończy się "januszowanie" we wszystkich tego typu ubojniach

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 14:28, 31.01.2019

IP: 217.146...85

Rolnik, gdzie jest tak, jak piszesz - w którym kraju?

Rolnik do Jan @ 15:03, 31.01.2019

IP: 37.248...182

Ja byłem w Niemczech, kolega z roku był w Irlandii płd i Hiszpanii. Jeden z rolników Niemieckich śmiał się że u nich gospodarstwa tradycyjne sieją nawozy w dzień a ekologiczne w nocy. U nich wszystko jest ok tylko na papierze a w praktyce to że tak powiem "bez komentarza". Kolega zrobił zdjęcie jak w irlandii nad zbiornikiem z mlekiem jest ptasie gniazdo i ptaki na ten zbiornik srają. U mnie tam gdzie jest mleko jest taka czystość i takie kafelki położone że czasem ludzie w domach tak nie mają.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 15:53, 31.01.2019

IP: 78.152...14

Rolnik, w Hiszpanii nie wiem, w Irlandii południowej? - to jest taka?

A, kto Ci powiedział, że "na zachodzie" wszystkie gospodarstwa są ekologiczne i nie używają nawozów sztucznych, również z Polski, np. z Polic.

Pisałeś coś o dobrostanie zwierząt i dobrej praktyce rolniczej, bo jak rozumiem piszesz w obronie tych bydlaków, którzy maltretowali zwierzęta przed ich uśmierceniem.

Dla wielu polskich rolników, krowa to jest li tylko urządzenie do dawania mleka i tak jest przez nich traktowana.

Ja @ 16:16, 31.01.2019

IP: 94.254...77

Właśnie, ciągle piszecie o mięsie, a pomijacie fakt, że dla wielu ludzi takie traktowanie zwierząt jest nie do przyjęcia, dlatego przechodzą na wegetarianizm. Chciwość i okrucieństwo kiedyś zostaną ukarane.

Moja @ 16:59, 31.01.2019

IP: 5.173...47

Zapracowani ciężko pracownicy sanepidu napewno wiedzą gdzie trafiła ta padlina. Za co te nieroby biorą pieniądze???!!!!!!!!!!!

polak @ 17:57, 31.01.2019

IP: 95.49...22

trzeba pozamykać wszystkie ubojnie i masarnie w Polsce, w tedy Polacy będą jeść chore bydło z niemczech i innych krajów zachodnich zabijanych w ten sam sposób, tylko z mięsem z chemia, brawo dla zdradzieckich wieśniaków z tvn

Rolnik do Jan @ 18:26, 31.01.2019

IP: 37.248...154

Napisałem że w " południowej" tak dla ścisłości. Nikogo nie bronię, chodzi mi o to że problem jest globalny ale wy razem z TVN plujecie tylko na Polskę i polskich rolników a na zachodzie jest jeszcze gorzej jak już pisałem wyżej. Np w Hiszpanii gdzie na Corridzie katuje się byki ostrymi kijami dla przyjemności i tam jest ok. TVN już zrobił swoje, cena żywca wołowiny już spadła z 6 do 4 zł za kg, zniszczyli hodowców świń a teraz zniszczą hodowców bydła.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 19:52, 31.01.2019

IP: 78.152...14

Ale na czym polega globalność tego problemu, na tym, że nad zbiornikiem na mleko ma gniazdo ptak, czy na tym, że "na zachodzie" rolnicy stosują sztuczne nawozy - takich użyłeś argumentów.

Corrida to barbażyństwo i już dawno powinni tego zabronić, tylko na co miałby to być kontrargument, na wprowadzanie na rynek mięsa z bydła zabijanego pod osłoną nocy?

Rzeźnik @ 21:54, 31.01.2019

IP: 188.147...127

Mięso z za granicy jest ok a nasze pe.Pod rządami PIS-u nie da się w tym kraju żyć.RATYNKU!!!!!!!

Dolek @ 07:58, 01.02.2019

IP: 5.172...157

Generalnie chęć zysku za wszelką cenę i obawa przed poniesionymi stratami wyzwala postępowanie u wielu producentów i dystrybutorów żywności nie mające nic wspólnego z normalną żywnością a wręcz są zwykłym świństwem wobec konsumentów. Żadne przepisy tu nie pomogą jak nie będziemy nawzajem szanować siebie i swojego zdrowia. Każdy z nas najlepiej wie co wylewa się na pola uprawne, czym konserwuje się mleko, co dodaje się do żywności ( E,E,E... E ), jak wydłuża się termin przydatności, czym pali się w piecach, co wywozi się po lasach itd. To My tak robimy, my ludzie.

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 09:15, 01.02.2019

IP: 78.152...14

Sami podcinamy gałąź na której siedzimy i już słuchać trzeszczenie.

Michał @ 09:42, 01.02.2019

IP: 2a01:119f...2e6

Rolnik za zdrową nie leczoną krowę lecz ze złamaną kończyną tzw LEŻAK w wadzę ok 550 kg otrzymuje 600 pln gdyby nie miała złamanej nogi otrzymał by ok 3000 do 3500pln ubój w gospodarstwie nie wchodzi w grę bo to jest znęcanie sie nad zwierzęciem a transport powodujący kolejne urazy wyciąganie linami to nie jest ja nie rozumiem tego kraju pozdrawiam.Ja z dwojga złego bym wybrał ubój w gospodarstwie rolnik by miał mięso bydlak by tyle nie cierpiał ale to jest tylko moje zdanie i można się z nim nie zgadzać to prawie wolny kraj

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 11:32, 01.02.2019

IP: 217.146...85

Michał, masz prawie 100% racji - pod warunkiem, że takie zwierzę, musiałby obowiązkowo zbadać weterynarz, jak również po uboju mięso musiałoby przejść badania.

Co, bowiem, powstrzymałoby rolnika, przez wprowadzeniem do obiegu mięsa z padłego zwierzęcia?

żywność zabija @ 13:39, 01.02.2019

IP: 178.42...86

Nie jem mięsa, słodyczy, cukru i nie choruje od 10 lat.

Xxx @ 18:21, 01.02.2019

IP: 5.173...69

A to by powstrzymalo, ze taki rolnik nie ma takich sztuk, tj lezakow (imo ta nazwa zle oddaje sedno sprawy) np 10 w roku tylko 1 albo 2. Wiec spokojnie by sobie to rozprowadzil w rodzinie. Moj dziadek regularnie zabijal zwierzyne na uzytek wlasny i na pewno robil to lepiej niz w tym idiotycznym materiale

Jan Kowalski z Ostrołęki @ 21:08, 01.02.2019

IP: 78.152...14

Właśnie przed chwilą słuchałem rozmowy, w której wyraźnie powiedziano, że polskie przepisy w kwestii zwierząt chorych i mających problemy z poruszaniem się, stanowią, że takie zwierze ubijane jest w gospodarstwie, pod nadzorem lekarza weterynarii, a więc nie wprowadzajcie ludzi w błąd.