sobota, 20 kwietnia 2024 r., imieniny Agnieszki, Czesława, Amalii

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Najlepsze smaki Mazowsza wybrane (zdjęcia)

Fot. mazovia.plZakończyła się XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu na najsmaczniejsze produkty w województwie zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Wśród wyróżnionych nie zabrakło mieszkańców Kurpiowszczyzny i naszych regionalnych smaków.

W tym roku szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych.

Reklama- Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach - to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości - podkreślił marszałek Adam Struzik.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane.

ReklamaWśród nagrodzonych i wyróżnionych produktów znalazły się dwa z powiatu ostrołęckiego:
W kategorii: Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego:
Kiełbasa w kurpiowskim cebrze kiełsana - Klub Żywności Ekskluzywnej "Macica" Maciej i Karol Kwiatkowscy w Ostrołęce
Kiełbasa w kurpiowskim cebrze kiełsana - to wyjątkowa, podsuszana, tęgokalibrowa kiełbasa, która powstała na bazie najlepszych receptur. Składa się wyłącznie z mięsa wieprzowo-wołowego, a niepowtarzalnego smaku nabiera dzięki typowym dla regionu kurpiowskiego dodatkom.

Pasztet z dziczyzny - Koło Gospodyń Wiejskich z Chudka
Pasztet z dziczyzny - do jego produkcji wykorzystuje się mięso z dzika, sarny oraz dzikiej kaczki. Dodatkowym składnikiem podkreślającym smak są warzywa pochodzące z własnego ogródka. Produkt jest w 100 proc. ekologiczny i naturalny.

Zobacz zdjęcia oraz pełna listę nagrodzonych Laurem Marszałka na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Wyświetleń: 1457 komentarze: -
14:07, 10.05.2019r. Drukuj