piątek, 21 lutego 2020 r., imieniny Eleonory, Kiejstuta, Fortunata

Reklama   |   Kontakt
MS Serwis

Aktualności

Naturalne i zdrowe lody - jak samemu przygotować deser na letnie upały

Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Każdy ma swój ulubiony smak i zdarza się, że tylko po taki sięga. Jedni kupują je w sklepach, kawiarniach lub cukierniach, inni wolą robić je w domu. Lody własnej roboty są jednak zdrowsze, a przygotowanie ich samodzielnie pomaga się zrelaksować.

Sklepy i cukiernie kuszą nas lodami o wielu rozmaitych smakach. Ale zakup gotowych lodów to zawsze pewne ryzyko.

Reklama Choć w skład lodów wchodzą najczęściej znane składniki, jak mleko, owoce, soki owocowe i cukier, to gotowe produkty zawierają nierzadko rozmaite substancje: barwniki, konserwanty i stabilizatory. Takie dodatki nie są szkodliwe, jeśli nie ma się alergii na nie, jednak w nadmiarze nie służą zdrowiu również osobom nieuczulonym. Może się również zdarzyć, że lody rozmrożą się podczas transportu, a w sklepie zostaną ponownie zamrożone. W takiej sytuacji mogą rozwinąć się w nich bakterie, które powodują zatrucia pokarmowe. Może więc lepiej przygotować lody samemu? Naczynia i sztućce, które przydadzą się do ich serwowania w domu znajdziemy na stronie https://www.pucharydeserowe.pl.

Domowe lody

Choć może to się wydawać skomplikowane, zrobienie lodów nie jest trudniejsze niż przyrządzenie jakiejkolwiek innej potrawy. Zależnie od surowca, z którego zostały zrobione, lody dzieli się na mleczne, czyli przygotowywane z mleka lub gęstej śmietany, granity w postaci pokruszonych kryształków zamrożonego soku owocowego i sorbety z przecierów owocowych. Lody najlepiej podawać w specjalnych pucharkach z łyżeczkami do lodów. Na przyjęciach dla dzieci, gdzie lody są bardzo mile widzianą przekąską, doskonałym rozwiązaniem będą papierowe kubeczki do lodów.

Reklama Lody z maszynki

Do zrobienia lodów najprościej jest użyć specjalnej maszynki. Dzięki temu urządzeniu deser będzie miał odpowiednią konsystencję i temperaturę. Cały sekret w przygotowaniu lodów jak najbardziej kremowych, bez kryształków zamrożonej wody, polega na wtłoczeniu w nie powietrza poprzez intensywne mieszanie w trakcie procesu zamrażania. Maszynka do lodów wyręcza nas, mieszając lody bez przerwy. Czas zamrażania zależy od ustawień zamrażarki oraz wielkości pojemnika - im większy pojemnik i cieńsza warstwa lodów, tym szybciej będą gotowe.

Lody bez maszynki

Ale zdrowe i apetycznie podane lody na dziecięcą imprezę urodzinową lub na deser po obiedzie można przygotować również bez maszynki, choć pochłania to więcej czasu i wymaga większego wysiłku. W przeciwieństwie do lodów z maszyny, które po wstawieniu do zamrażarki nie wymagają już naszego zaangażowania, te przygotowywane ręcznie musimy wyciągać kilkakrotnie w trakcie mrożenia i miksować lub mieszać łyżką. Sporządzając domowe lody, musimy przestrzegać kilku zasad, dzięki którym deser będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Przede wszystkim należy korzystać tylko ze świeżych, wysokiej jakości składników: śmietany, mleka, owoców i czekolady. Mleko użyte do lodów powinno być przegotowane lub pasteryzowane. Jajka przed użyciem należy umyć. Cytrusy trzeba sparzyć wrzącą wodą i wyszorować. Gotowe lody najlepiej przechowywać w pudełku z pokrywą. Lody szybko bowiem pochłaniają zapachy i tracą smak oraz aromat.

Lody to ulubiony deser wielu z nas. Warto przygotować je w domu, aby mieć pewność, że są zdrowe i świeże, a przy tym mają smak taki, jaki najbardziej lubimy.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 941 komentarze: 1
31.07.2019, 06:35r. Drukuj




Powrót


Zuza @ 10:02, 02.08.2019

IP: 5.173...23

Kiedyś próbowałam zrobić domowe lody. Ale ewidentnie coś poszło nie tak.. Od tamtej pory dla ochłody w upały cisowiankę piję z miętą i kostkami lodu. To zrobić potrafię i zawsze wychodzi. Kiedyś jeszcze raz spróbuję zrobić. Może tym razem wyjdą :P

Reklama

Tynki Alicja
LUSAR
Carpexim
Bowling
Foton

Ogłoszenia

Forum

Reklama

Ynet.pl
Hydraulika
Sklep Enter