wtorek, 17 września 2019 r., imieniny Franciszka, Hildegardy, Roberta

Aktualności

Kostkarka do lodu - dlaczego warto ją mieć?

Kostki lodu to zdecydowanie imprezowy niezbędnik. Schładzają drinki, zarówno te alkoholowe, jak również zwykłe napoje. Już kilka kostek w szklance potrafi dać cudowne orzeźwienie w ciągu upalnego dnia. Jednak lód nie robi się szybko. Wymaga nie tylko czasu, ale też miejsca w zamrażarce.

Dlatego warto przemyśleć, czy nie potrzebujemy do swojego domu maszyny do lodu. A wtedy koniec z napełnianiem foremek, woreczków, czy przepłacaniem za zamarźniętą wodę w sklepach. Dlaczego warto kupić kostkarkę do lodu? Jak kostkarki wytwarzają lód oraz czy warto zainwestować w takie urządzenie we własnym domu?

Reklama Jak działają kostkarki do lodu?

W zależności od tego, jaki kształt kostek lodu chcemy uzyskać, maszyny do robienia lodu mają różne działanie. Wybierając tzw. kostki Gourmet potrzebujemy kostkarki, która działa metodą natryskową. Kostki Gourmet powstają przez natryskiwanie wody na poziomy parownik z odwróconymi foremkami. Ich zaletą jest to, że w pierwszej kolejności zamarzają najczystsze cząsteczki wody, dzięki czemu produkowane kostki lodu są przejrzyste i wyjątkowo trwałe.

Takie kostki trafiają do pojemnika pojedyńczo. Inną metodą wytwarzania lodu jest technologia pionowego parownika, na którym woda zamarza tworząc taflę lodu. W ten sposób powstają charakterystyczne sześcienne kostki lodu Dice. Zarówno kostki Gourmet, jak i Dice produkowane są w różnych opcjach wagowych. Gastronomiczne maszyny do kostek lodu zwykle wytwarzają po kilka wielkości.

Oprócz technologii natryskowej, która uważana jest za domenę w gastronomii, kostkarki mogą wytwarzać lód metodą zalewową. W takim przypadku foremki zalewane są w całości wodą, następnie uruchamia się proces zamrażania. Powstałe kostki lodu są delikatnie podgrzewane i wypychane do zbiornika. W zależności od ustawień maszyny, proces jest powtarzany do zapełnienia zbiornika lub wyprodukowania zaprogramowanej ilości lodu.

Reklama Kostkarki do lodu: nie tylko do gastronomii

Maszyny do robienia kostek lodu są coraz popularniejsze jako domowe urządzenia. Charakteryzują się niewielkimi rozmiarami, cichą pracą i potrafią wyprodukować pierwszą partię lodu nawet w 10 minut. Domowe kostkarki do lodu działają przeważnie metodą zalewową. Ich wydajność wynosi zwykle do 15kg kostek lodu na dobę. Niektóre modele oferują nawet trzy wielkości kostek, od 10g do 35g. Nowoczesne urządzenia zużywają niewiele prądu, ich moc zwykle wynosi do 200 W. Najczęściej posiadają wskaźnik opróżnienia i wyłączają się automatycznie, gdy pojemnik na wodę jest pusty lub urządzenie zakończy swoją pracę. Producenci dostosowując do niedawna całkowicie gastronomiczne urządzenie do warunków domowych, dbają również o niewielkie gabaryty kostkarek, tak by można je było przenosić w dowolne miejsce.

Zobacz dostępne kostarki do lodu: https://www.goga-gastro.pl/category/kostkarki-do-lodu

Kostkarka pod zabudowę czy wolnostojąca?

Maszyna do kostek lodu jest urządzeniem niezbędnym w gastronomi, ale też coraz częściej spotykanym również w domowej kuchni. W kuchniach restauracyjnych, barach czy hotelach najlepiej sprawdzają się dużych rozmiarów kostkarki, które wymagają podłączenia bieżącej wody oraz odprowadzania jej do kanalizacji. Przeważnie wtedy są to kostkarki wolnostojące.

Często wymagają one nawet kilkudziesięciu centymetrów odstępu od innych mebli oraz urządzeń czy ściany. Z kolei kostkarki pod zabudowę świetnie sprawdzają się w domowych warunkach, gdzie zależy nam również na estetyce wnętrza. Mimo tego, na domową kostkarkę można wybrać niewielkich rozmiarów urządzenie wolnostojące, które postawimy w mało widocznym i miejscu. Wszystko więc zależy od preferencji kupującego i korzystającego z urządzenia, a także wygody korzystania. Warto jednak zaznaczyć, że domowa kostkarka do zabudowy bywa mniej wydajna niż ta wolnostojąca. Ta ostatnia ma także zwykle więcej funkcji, możliwości wyboru rozmiaru kostek itp.

Reklama Dlaczego warto kupić maszynę do lodu?

Lód jest bardzo dobrym sposobem na schłodzenie zarówno napojów, jak też i innych potraw. Często wykorzystywany jest jako środek schładzający butelki z napojami, alkoholami, a także do schładzania żywności. Lód wykorzystujemy do robienia koktajli, mrożonej herbaty, kawy oraz deserów. Trudno sobie wyobrazić upalne dni bez lodu, kiedy szukamy każdej możliwości na schłodzenie. Kostki lodu można wykorzystywać w różny sposób, dlatego zakup maszyny do lodu na pewno się opłaci. Jeśli używamy lodu często, a mamy dosyć mrożenia go w domowych zamrażarkach, gdzie lód potrafi przejść zapachem i smakiem mrożonki leżącej obok, zakup jest jak najbardziej trafny.

Gdzie kupisz kostkarki do lodu w dobrej cenie?

Szukając wysokiej jakości urządzeń AGD warto zajrzeć do sklepów z profesjonalnym sprzętem. Wydajne i niezawodne kostkarki znajdziemy w hurtowni gastronomicznej goga-gastro.pl, który oferuje nie tylko maszyny do lodu do lokali gastronomicznych, ale też mniejsze do produkcji lodowych kostek w warunkach domowych. W sklepie znajdziemy również inne maszyny i urządzenia, które zaopatrzą niejedną restaurację, bar, hotel czy domową kuchnię w sprzęt wysokiej jakości.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 1300 komentarze: 0
03.08.2019, 09:11r. Drukuj

PROMOCJA





Powrót


Reklama

LUSAR
Carpexim
Bowling
Foton

Ogłoszenia

Forum

Reklama

Ynet.pl
Hydraulika
MKKK
Sklep Enter