W ramach 42 Miodobrania Kurpiowskiego w Myszyńcu odbędzie się II Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza". Rejestracja uczestników rozpocznie się na miejscu.
W programie konferencji przewidziano m. in. dyskusje oraz degustację potraw regionalnych.
ReklamaProgram konferencji:
9.00-10.00 - rejestracja uczestników,
10.00-10.15 - otwarcie konferencji - słowo powitalne Pani Burmistrz Myszyńca - mgr. Elżbieta Abramczyk.
Sesja I
10.15-10.30 - dziedzictwo kulturowe jako czynnik promocji regionu Kurpi Zielonych - prof. dr Franciszek Midura,
10.30-10.45 - rola dziedzictwa kulinarnego w rozwoju turystyki, jego promocja i ochrona - prof. dr hab. Józef Grochowicz,
10.45-11.15 - informacja o zasadach i możliwości rejestracji produktów tradycyjnych i regionalnych dla ich ochrony - Andrzej Niedźwiecki MODR - Oddział w Ostrołęce,
11.15-12.00 - dyskusja,
12.00-12.30 - przerwa kawowa.
Sesja II
12.30-12.45 - rola i znaczenie marketingu w turystyce wiejskiej i kulinarnej - dr Aleksy Chmiel,
12.45-13.00 - marketingowe działania i techniki w promocji produktów regionalnych - dr Aleksy Chmiel,
13.00-13.45 - dyskusja,
13.45 - 14.00 - przerwa.
Sesja III
14.00-14.30 - jak utrwalać tradycje przy kuchennym stole - dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina,
14.30-15.15 - dyskusja,
15.15 - 15.30 - podsumowanie i zakończenie konferencji,
15.30 - degustacja potraw regionalnych.
Konferencja odbędzie się w sobotę 24 sierpnia w godz. od 9.00-15.30 w sali widowiskowej Regionalnego Centrum Kultury Kurpiowskiej w Myszyńcu.
Fot. RCKK Myszyniec.
Wyświetleń: 1733 | komentarze: - | 09:32, 10.08.2019r. |