Rozstrzygnięto konkurs fotografii kulinarnej, który został już po raz drugi zorganizowany przez samorząd Mazowsza. Wyłoniono najpiękniejsze zdjęcia, a ich autorów nagrodzono. Okazuje się, że w tej edycji nie brakowało kreatywnych pomysłów i apetycznych ujęć rozmaitych produktów i dań.
Celem konkursu jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu.
ReklamaWszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza. Podczas uroczystości nagrody laureatom wręczył marszałek Adam Struzik.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii. Laureaci otrzymali bony do sklepu rtv-agd o wartości: I miejsce - 760 zł, II miejsce - 700 zł, III miejsce - 650 zł oraz wyróżnienia - 600 zł.
Laureaci II edycji konkursu fotograficznego "Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej":
ReklamaKategoria "Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze"
I miejsce - Agnieszka Bauman, podkategoria: warzywa i owoce, nazwa potrawy/produktu: Gruszki "Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne,
II miejsce - Anna Poławska, podkategoria: napoje, nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne,
III miejsce - Michał Cholewiński, podkategoria: warzywa i owoce, nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym.
Wyróżnienia:
Hanna Kowalska - podkategoria: produkty mięsne, nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała,
Marta Garwoła - podkategoria: oleje i tłuszcze, nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone,
Lena Dymczyk - podkategoria: gotowe dania i potrawy, nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem,
Julia Rogulska - podkategoria: gotowe dania i potrawy, nazwa potrawy/produktu: Pierogi,
Monika Lutkiewicz - podkategoria: napoje, nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka.
ReklamaKategoria "Z Listy Produktów Tradycyjnych"
Podkategoria: Warzywa i owoce:
I miejsce - Marta Bukowska, nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek,
II miejsce - Monika Lutkiewicz, nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu,
III miejsce - Michał Cholewiński, nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem.
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
I miejsce - Marianna Sobieraj, nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi,
II miejsce - Katarzyna Prosińska, nazwa potrawy/produktu: Rejbak,
III miejsce - Anna Poławska, nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie.
Zdjęcie: mazovia.pl
Wyświetleń: 1865 | komentarze: - | 09:55, 11.09.2019r. |