czwartek, 23 stycznia 2020 r., imieniny Ildefonsa, Rajmunda, Klemensa

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Autorzy kulinarnych fotografii nagrodzeni (zdjęcia)

Rozstrzygnięto konkurs fotografii kulinarnej, który został już po raz drugi zorganizowany przez samorząd Mazowsza. Wyłoniono najpiękniejsze zdjęcia, a ich autorów nagrodzono. Okazuje się, że w tej edycji nie brakowało kreatywnych pomysłów i apetycznych ujęć rozmaitych produktów i dań.

Celem konkursu jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu.

Reklama Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza. Podczas uroczystości nagrody laureatom wręczył marszałek Adam Struzik.

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii. Laureaci otrzymali bony do sklepu rtv-agd o wartości: I miejsce - 760 zł, II miejsce - 700 zł, III miejsce - 650 zł oraz wyróżnienia - 600 zł.

Laureaci II edycji konkursu fotograficznego "Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej":

Reklama Kategoria "Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze"

I miejsce - Agnieszka Bauman, podkategoria: warzywa i owoce, nazwa potrawy/produktu: Gruszki "Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne,

II miejsce - Anna Poławska, podkategoria: napoje, nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne,

III miejsce - Michał Cholewiński, podkategoria: warzywa i owoce, nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym.

Wyróżnienia:

Hanna Kowalska - podkategoria: produkty mięsne, nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała,

Marta Garwoła - podkategoria: oleje i tłuszcze, nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone,

Lena Dymczyk - podkategoria: gotowe dania i potrawy, nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem,

Julia Rogulska - podkategoria: gotowe dania i potrawy, nazwa potrawy/produktu: Pierogi,

Monika Lutkiewicz - podkategoria: napoje, nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka.

Reklama Kategoria "Z Listy Produktów Tradycyjnych"

Podkategoria: Warzywa i owoce:

I miejsce - Marta Bukowska, nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek,

II miejsce - Monika Lutkiewicz, nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu,

III miejsce - Michał Cholewiński, nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem.

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

I miejsce - Marianna Sobieraj, nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi,

II miejsce - Katarzyna Prosińska, nazwa potrawy/produktu: Rejbak,

III miejsce - Anna Poławska, nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie.

Zdjęcie: mazovia.pl

Wyświetleń: 1639 komentarze: 0
11.09.2019, 09:55r. Drukuj




Powrót