piątek, 19 kwietnia 2024 r., imieniny Adolfa, Tymona, Pafnucego

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Wyłoniono najlepsze smaki w konkursie serów zagrodowych (zdjęcia, laureaci)

Poznaliśmy bogate tradycje kulinarne oraz wielopokoleniowe receptury potraw mazowieckiej kuchni. Wśród wielu dań są też pyszne sery, których walory smakowe możemy docenić dzięki Mazowieckiemu Konkursowi Serów Zagrodowych, organizowanemu od czterech lat przez samorząd Mazowsza.

Konkurs już rozstrzygnięto, a twórcy najlepszych produktów mlecznych odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.   

Reklama- Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od 2014 r. urząd marszałkowski organizuje szkolenia i konferencje skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Warsztaty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczestnicy zdobywają na nich praktyczną wiedzę dotyczącą produkcji serów oraz tradycji serowych na Mazowszu. Pomysł jest odpowiedzią na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa). Szczególnie dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. To także szansa na promocję lokalnej, zdrowej żywności - czytamy na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.

ReklamaW tegorocznej edycji zgłoszono 39 serów. W wyznaczonym terminie do oceny dostarczono 29 wyrobów. Tylko te sery podległy ocenie kapituły. Ich wyroby były oceniane w trzech grupach: grupa A - sery świeże, grupa B - sery dojrzewające, grupa C - sery pleśniowe. Kapituła wyłoniła laureatów oraz przyznała wyróżnienia. Wśród najlepszych serów zagrodowych jest też produkt z powiatu ostrołęckiego. Poniżej laureaci:

Sery świeże:

I miejsce - Ser zagrodowy z Doliny Liwca, "Sermlek" Mariusz Gregorczyk z Jarnic (powiat węgrowski),

I miejsce - Ser kozi podpuszczkowy wędzony, Małgorzata Szpura z Holendrów Baranowskich (powiat grodziski),

II miejsce - Kozia ricotta, Krzysztof Michalczuk z Rządzy (powiat miński),

III miejsce - Ser moczydlański z koziego mleka, Hanna Rudnicka z Moczydła (powiat miński),

III miejsce - Czosneczkowy malewiaczek, Sylwia Szczypa z Malewa (powiat płoński),

Wyróżnienie: Ser świeży "Kazikowy smak” - Danuta Więckowska z Wólki Kunińskiej (powiat ostrołęcki).

ReklamaSery dojrzewające

I miejsce - Kozik ser podpuszczkowy dojrzewający 4 miesiące, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii (powiat siedlecki),

II miejsce - Ricotta dojrzewająca w winie, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel (powiat otwocki),

III miejsce - Ser dojrzewający, Maja Borowiec z Lasocina (powiat sochaczewski).

Sery pleśniowe

I miejsce - Ser pleśniowy z niebieską pleśnią ze Stoczka, Sławomir Rosiak z Brzozowa (powiat sochaczewski).

Nagrody wręczono podczas uroczystej gali 3 października br.

Zobacz zdjęcia na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego 

Fot. mazovia.pl

Wyświetleń: 947 komentarze: -
09:02, 08.10.2019r. Drukuj