wtorek, 25 lutego 2020 r., imieniny Cezarego, Wiktora, Konstancjusza

Reklama   |   Kontakt
Eldor

Aktualności

Cukier kokosowy czy ksylitol?

Tradycyjny cukier, który znaleźć możemy jeszcze w wielu cukierniczkach przestaje być postrzegany jako zdrowy i bezpieczny składnik naszego pożywienia. Wiele osób jednak nie chce lub wręcz nie jest w stanie poradzić sobie bez słodkiego smaku. Z tego względu na rynku możemy znaleźć coraz więcej alternatyw cukru.

Bardzo popularny stał się cukier kokosowy, a także ksylitol. Jeśli interesujecie się zdrowiem i chcielibyście się dowiedzieć, które rozwiązanie jest dla Was najbardziej optymalne, to zapraszamy do przeczytania tego artykułu.

Reklama Czym jest cukier kokosowy?

To wcale nie takie oczywiste, czym jest cukier kokosowy i jak się go wytwarza. Na szczęście znamy odpowiedź na to pytanie. Cukier produkowany jest z kwiatów palmy kokosowej. Wyrastają one bezpośrednio z orzechów. Jeśli przetniemy łodygę, to wyleje się z niej słodki sok. Oczywiście, w większości jest to woda, ale teraz wystarczy ją odparować, uformować w grudki i podgrzać do osiągnięcia właściwej konsekwencji. Nie trzeba dodawać już niczego więcej. W takiej formie trafia on do sklepów. Cukier kokosowy ma charakterystyczny, brązowy kolor.

Jakie właściwości ma cukier kokosowy?

Taki cukier przypomina wygląda cukier trzcinowy. W smaku jednak jesteśmy w stanie wyczuć delikatne nuty kokosowe. W większości jest on produkowany na Filipinach i w Indonezji, gdzie wcale nie jest nowością, ponieważ wykorzystuje się go do słodzenia od wielu wieków. Co jednak znajduje się w kryształkach cukru kokosowego? Czy jest on zdrowszy od sacharozy? Ten słodzik zawiera od 70 do 80 procent sacharozy w swoim składzie. Dodatkowo znajduje się w nim fruktoza i glukoza, a takżę potas, cynk, żelazo i wapń - są to jednak ilości śladowe. Jest on oczywiście nieco mniej kaloryczny niż zwykły cukier, jednak nie są to różnice znaczące. Zaletą jednak cukru kokosowego jest niski indeks glikemiczny, jednak mimo wszystko nie powinien on być stosowany przez diabetyków. Oznacza to, że cukier kokosowy nie jest niestety zbyt zdrową alternatywą dla zwykłego cukru. Czy inaczej jest z ksylitolem? Już odpowiadamy na to pytanie.

Reklama Czym jest ksylitol?

Ksylitol był tradycyjnie pozyskiwany z kory brzozy. W dzisiejszych czasach jest to jednak bardzo rzadkie i częściej jest on wytwarzany z łuszczyn kukurydzy. Jeśli chcemy być bardziej precyzyjni, to należy powiedzieć, że jest to alkohol cukrowy, który w swoim smaku zbliżony jest do cukru. Dodatkowym doznaniem w tym przypadku jest chłód, który pozostaje na języku. Z tego względu chętnie jest też wykorzystywany przez producentów gum żucia.

Jakie właściwości ma ksylitol?

W tym przypadku sytuacja wygląda znacznie lepiej. Ksylitol jest bowiem znacznie mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier. Jest to więc powód, dla którego warto go włączyć do swojej diety. Różnica może wynosić nawet 40%. Nie oznacza to oczywiście, że możemy przesadzać z ilością spożywanego ksylitolu. Wcale nie tak trudno bowiem przekroczyć optymalne ilości, jakie warto przyjmować w pożywieniu.

Ten słodzik bywa polecany cukrzykom ze względu na znacznie niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu u takich osób nie występują skoki insuliny.

W przypadku większości słodzików mamy problem z niskim poziomem słodkości. Nie jest to mankament, który występuje w ksylitolu. W tym przypadku słodycz jest niższa o zaledwie 25%. Sprawdzi się więc nie tylko w przypadku słodzenia kawy czy herbaty, lecz również przy wypiekach.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 1612 komentarze: 0
17.10.2019, 07:04r. Drukuj




Powrót