W Placówce Wsparcia Dziennego TPD w Olszewie-Borkach, prowadzonej przez Oddział Powiatowy Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Ostrołęce, odbyły się zajęcia kulinarne w ramach realizacji czwartej edycji programu "Żółty Talerz". Tym razem dzieci uczyły się wykonywać pyszne pasty kanapkowe.
Zajęcia odbywały się w grupach, a każda z nich odpowiedzialna była za przygotowanie innej pasty.
ReklamaKulinarne spotkanie zaowocowało smacznymi i zdrowymi pastami. Poniżej pyszne smarowidła, które być może zachęcą kogoś do wykonania takiej pasty w domu:
- pasta szynkowo-twarogowa, podczas wykonania której należało pokroić szynkę w kostkę, pomidora oraz wymieszać składniki z twarogiem,
- pasta z awokado, wymagająca pokrojenia pomidora, wydrążenia i rozgniecenia widelcem awokado oraz połączenia składników,
- pasta tuńczykowa, złożona z tuńczyka w oleju i serka twarogowego,.
Reklama- pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami, wykonana poprzez zmiksowanie czerwonej fasoli z pokrojonymi suszonymi pomidorami,
- pasta z pestek dyni, wykonanie której wymagało zblendowania pestek dyni z suszonymi pomidorami.
Wszystkie wyglądały niezwykle smakowicie.
- Wykonane pasty posłużyły do przygotowania kanapek z pieczywem wieloziarnistym. Zajęcia sprawiły dzieciom wiele radości i przyczyniły się do zdobycia nowych umiejętności - informują organizatorzy.
Zajęcia odbyły się w czwartek 17 października br. w placówce TPD w Olszewie-Borkach.
Zobacz zdjęcia na stronie Towarzystwa Przyjaciół Dzieci.
Fot. TPD w Ostrołęce
Wyświetleń: 527 | komentarze: - | 09:08, 21.10.2019r. |