W Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance rozstrzygnięto konkurs pt. 'Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów". Podczas tegorocznej edycji kulinarnych zmagań jury oceniło rekordową liczbę 70 potraw w 4 kategoriach. Autorzy najlepszych przysmaków otrzymali atrakcyjne nagrody.
Celem konkursu było umożliwienie seniorom pełnego korzystania z istniejących form aktywności kulturalnej oraz przekazanie wiedzy i doświadczenia w przygotowywaniu tradycyjnych potraw młodemu pokoleniu.
ReklamaDo konkursu przystąpili seniorzy z gmin: Rzekuń, Myszyniec, Czerwin, Kadzidło, Olszewo-Borki, Komorowo, Ożarów Mazowiecki, Pułtusk, Goworowo.
Ocenie konkursowej jury poddało aż 70 potraw w 4 kategoriach:
- potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego - dania główne, zupy, przystawki,
- ciasta i desery,
- napój bezalkoholowy lub alkoholowy,
- sałatki i surówki.
Jednym z najważniejszych kryteriów oceny była zgodność prezentowanej potrawy z występowaniem jej w regionie.
Starostwo Powiatowe w Ostrołęce podało wyniki konkursu:
Kategoria sałatki i surówki:
I miejsce - sałatka z buraków w wykonaniu Teresy Dudek z Lipianki,
II miejsce - sałatka warzywna w wykonaniu Elżbiety Zalewskiej z Borawego,
III miejsce - jesienna sałatka z buraka w wykonaniu Celiny Garwarskiej z Goworowa.
Kategoria dania główne, zupy, przystawki:
I miejsce - kiełbasa wiejska w wykonaniu Henryka Napiórkowskiego z Cisku,
II miejsce - kaszanka w wykonaniu Haliny Wieczorek z Lipianki,
III miejsce - barszcz wiejski w wykonaniu Elżbiety Warszawik z Rzekunia.
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały:
Wiesława Dziełak z Rębisz Kolonii za "Paszteciki drożdżowe z barszczem",
Krystyna Kapuścińska z Brzeźna za potrawę "Kurczak faszerowany",
Jadwiga Pietras za "Chleb".
Kategoria ciasta i desery:
I miejsce - ciasto śliwkowe po staropolsku w wykonaniu Zofii Siekierskiej z Ostrołęki,
II miejsce - ciastka przez maszynkę w wykonaniu Marii Pawłowskiej z Suska Nowego,
III miejsce - pachnąca piernikowa babka w wykonaniu Zofii Maliszewskiej z Lipianki.
Kategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe:
I miejsce - nalewka z derenia w wykonaniu Kazimierza Szypulskiego z Myszyńca,
II miejsce - domowa nalewka z pigwy w wykonaniu Edwarda Zalewskiego z Borawego,
III miejsce- miód pitny czwórniak w wykonaniu Stanisławy Kaliszewskiej z Kadzidła.
Wyróżnienia trafiły do:
Józefa Wąsiewskiego z Ostrołęki za "Wino słodkie z wiśni",
Barbary Kaczyńskiej z Rębisz Parcele za "Sok z mięty",
Krystyny Kupis z Borawego za "Domowe wino z winogrona".
Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody.
Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w czwartek 17 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance (gmina Goworowo).
Więcej zdjęć z wydarzenia można obejrzeć na profilu facebookowym Gminnego Ośrodka Kultury Sportu i Rekreacji w Goworowie.
Fot. GOKSiR Goworowo.
Wyświetleń: 1403 | komentarze: - | 09:09, 21.10.2019r. |