środa, 26 lutego 2020 r., imieniny Aleksandra, Mirosława, Dionizego

Reklama   |   Kontakt
Eldor

Aktualności

Konkurs kulinarny dla seniorów rozstrzygnięty (zdjęcia)

W Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance rozstrzygnięto konkurs pt. 'Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów". Podczas tegorocznej edycji kulinarnych zmagań jury oceniło rekordową liczbę 70 potraw w 4 kategoriach. Autorzy najlepszych przysmaków otrzymali atrakcyjne nagrody.

Celem konkursu było umożliwienie seniorom pełnego korzystania z istniejących form aktywności kulturalnej oraz przekazanie wiedzy i doświadczenia w przygotowywaniu tradycyjnych potraw młodemu pokoleniu.

Reklama Do konkursu przystąpili seniorzy z gmin: Rzekuń, Myszyniec, Czerwin, Kadzidło, Olszewo-Borki, Komorowo, Ożarów Mazowiecki, Pułtusk, Goworowo.

Ocenie konkursowej jury poddało aż 70 potraw w 4 kategoriach:

- potrawy pochodzenia  zwierzęcego i roślinnego - dania główne, zupy, przystawki,

- ciasta i desery,

- napój bezalkoholowy lub alkoholowy,

- sałatki i surówki.

Jednym z najważniejszych kryteriów oceny była zgodność prezentowanej potrawy z występowaniem jej w regionie.

Starostwo Powiatowe w Ostrołęce podało wyniki konkursu:

Kategoria sałatki i surówki:

I miejsce - sałatka z buraków w wykonaniu Teresy Dudek z Lipianki,

II miejsce - sałatka warzywna w wykonaniu Elżbiety Zalewskiej z Borawego,

III miejsce - jesienna sałatka z buraka w wykonaniu Celiny Garwarskiej z Goworowa.

Kategoria dania główne, zupy, przystawki:

I miejsce - kiełbasa wiejska w wykonaniu Henryka Napiórkowskiego z Cisku,

II miejsce - kaszanka w wykonaniu Haliny Wieczorek z Lipianki,

III miejsce - barszcz wiejski w wykonaniu Elżbiety Warszawik z Rzekunia.

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały:

Wiesława Dziełak z Rębisz Kolonii za "Paszteciki drożdżowe z barszczem",

Krystyna Kapuścińska z Brzeźna za potrawę "Kurczak faszerowany",

Jadwiga Pietras za "Chleb".

Kategoria ciasta i desery:

I miejsce - ciasto śliwkowe po staropolsku w wykonaniu Zofii Siekierskiej z Ostrołęki,

II miejsce - ciastka przez maszynkę w wykonaniu Marii Pawłowskiej z Suska Nowego,

III miejsce - pachnąca piernikowa babka w wykonaniu Zofii Maliszewskiej z Lipianki.

Kategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe:

I miejsce - nalewka z derenia w wykonaniu Kazimierza Szypulskiego z Myszyńca,

II miejsce - domowa nalewka z pigwy w wykonaniu Edwarda Zalewskiego z Borawego,

III miejsce- miód pitny czwórniak w wykonaniu Stanisławy Kaliszewskiej z Kadzidła.

Wyróżnienia trafiły do:

Józefa Wąsiewskiego z Ostrołęki za "Wino słodkie z wiśni",

Barbary Kaczyńskiej z Rębisz Parcele za "Sok z mięty",

Krystyny Kupis z Borawego za "Domowe wino z winogrona".

Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody. 

Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w czwartek 17 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance (gmina Goworowo).

Więcej zdjęć z wydarzenia można obejrzeć na profilu facebookowym Gminnego Ośrodka Kultury Sportu i Rekreacji w Goworowie.

Fot. GOKSiR Goworowo.

Wyświetleń: 1316 komentarze: 0
21.10.2019, 09:09r. Drukuj




Powrót