Sylwia Umińska i Dawid Parol, uczniowie II LO w Ostrołęce zostali wyróżnieni w krajowym finale Konkursu Naukowego E(x)plory. Wygrali wyjazd na Science Summer Camp w Serbii. W kręgu zainteresowania ostrołęckich licealistów znalazło się zagospodarowanie poprodukcyjnych odpadów zielarskich m.in. z żołędzi.
W Konkursie Naukowym E(x)plory wzięło udział 56 młodych ludzi w wieku od 13-20 lat. Spośród 177 projektów wyłoniono 33 podczas eliminacji w pięciu miastach Polski. Zostały ocenione przez autorytety naukowe z całego kraju.
ReklamaJury zdecydowało, że największy potencjał drzemie w pomysłach Anny Aldony Skierskiej ze Szczecina - projekt "Zmodyfikowane nanokrystaliczne ogniwo słoneczne", Szymona Kanikowskiego z Poznania - projekt "Wykrywacz raka" i Bartosza Piechockiego z Poznania - projekt "Safe flight - innovative idea for a wing modification".
Przyznano również nagrody specjalne, a także wyłoniono zwycięzcę internetowego plebiscytu "Innowator jutra".
Natomiast Sylwia Umińska i Dawid Parol, uczniowie II Liceum Ogólnokształcącego w Ostrołęce (opiekunowie naukowi - Anna Mynyk, dr Jan Paweł Jastrzębski) wygrali wyjazd na Science Summer Camp w Serbii.
W kręgu zainteresowania ostrołęckich licealistów znalazło się zagospodarowanie poprodukcyjnych odpadów zielarskich m.in. z żołędzi.
Reklama- To punkt do podjętych przez nas działań w kierunku zastosowania ekstraktu jako ekologicznego środka konserwującego w przechowalnictwie m.in. warzyw oraz naturalnego środka odkażającego w rolnictwie. Z przeprowadzonych trzech doświadczeń (warzywa, warzywa + pleśń Rhizopus nigrican, ściółka), w których użyto rożnych stężeń ekstraktu żołędziowego wynika, iż ekstrakt ma działanie biobójcze. Aby ekstrakt działał intensywniej przeciwgrzybicznie i mógł być stosowany do badanych przez nas celów należy zredukować w nim ilość cukrowców. Prawdopodobnie pełnią on role pożywki dla drobnoustrojów - czytamy w opisie badań uczniów II LO.
Pełna lista nagrodzonych osób znajduje się na stronie Konkursu Naukowego E(x)plory.
Wyświetleń: 2224 | komentarze: - | 09:52, 03.11.2019r. |