wtorek, 25 lutego 2020 r., imieniny Cezarego, Wiktora, Konstancjusza

Reklama   |   Kontakt
Eldor

Aktualności

Typy panierki stosowanej na świecie

Na rynku jest obecnych wiele rodzajów panierki, jednakże możemy wyróżnić kilka najważniejszych jej typów. Zwykła mąka, klasyczne jej połączenie z jajkiem i bułką tartą, panierka w stylu amerykańskim i japońskim, to tylko niektóre, z jakimi spotykamy się w naszym kraju.

Uwagę gastronomów zwracają jednak coraz częściej gotowe produkty / mieszkanki, za sprawą których uzyskuje się fantastyczny efekt . Jaki? Mnogość oszałamiająco smacznych, chrupiących, pofalowanych płatków w pięknym, złocistym kolorze.

Reklama a. Panierka, jako mąka

Mąka jest najprostszą formą panierowania, a zarazem ekonomicznym sposobem uzyskiwania chrupiącej struktury na produkcie. Podczas smażenia bądź opiekania np. w piecu lub piekarniku, powstaje lekko brązowa warstwa.

Warto zauważyć, że obecnie mąka stanowi składnik wielu innych panierowanych, czasem nawet już gotowych produktów. Dzieje się tak, ponieważ jest tania i spełnia swoje podstawowe zadanie w przemyśle na większą skalę.

b. Panierka z wykorzystaniem mąki, jajek i bułki tartej

To klasyczna wersja panierki, którą coraz częściej wzbogacamy o inne składniki, na przykład przyprawy, sezam, pestki słonecznika, czy nawet płatki migdałów (w przypadku panierowania ryby bądź wieprzowiny). To również najprostsza, a zarazem najpopularniejsza wersja, stosowana przez wielu na całym świecie. Po usmażeniu, mięso posiada brązową, w miarę jednolitą i płaską strukturę, która powstaje za sprawą drobnej granulacji bułki tartej.

Reklama c. Dobra panierka do kurczaka w amerykańskim stylu

To rodzaj panierki, która znacznie różni się od tej z zastosowaniem mąki, jajek i bułki tartej. Można by rzecz, że jej struktura jest otwarta, przez co podczas smażenia pojawiają się charakterystyczne płatki w różnych rozmiarach. Poza tym, powstaje grubsza i fantastycznie chrupiąca powłoka, którą atrakcyjnie podkreśla sam proces smażenia.

Aby przygotować taką panierkę w zaciszu swojego domu, zazwyczaj wykorzystuje się płatki kukurydziane, płatki owsiane bądź inne metody np. kilkukrotnie się panieruje. Ponadto, aby uzyskać efekt postrzępionych płatków, mięso smaży się w głębokim tłuszczu. W przypadku, gdy przygotowujemy mięso w klasycznej panierce, wówczas do smażenia możemy wykorzystać standardową patelnię z niewielką ilością oleju.

d. Panierka w stylu japońskim (Panko)

Panierka Panko ma bardzo wyrazisty kształt, przypominający rozdrobniony ser. Jej struktura jest bardzo delikatna oraz krucha, dzięki czemu jest lżejsza oraz bardziej chrupka. Powstaje zazwyczaj z chleba oraz występuje w dwóch rodzajach:

- w kolorze białym - wówczas produkuje się ją z chleba pozbawionego skórki;

- w kolorze jasnobrązowym - produkcja odbywa się z uwzględnieniem skórki.

Aby zachować jej właściwości: smakowe oraz wizualne, należy mieć czujność na sam proces smażenia.

Panierkę w japońskim stylu wykorzystuje się do panierowania ryb, owoców morza, warzyw oraz kurczaka.

Reklama e. Gotowe produkty do użytku domowego, jak i w gastronomii

Gotowa panierka do nugetsów jest bardzo dobrym rozwiązaniem w gastronomii i przemyśle. Przy użyciu gotowych produktów, m.in. marki Holly Powder, w procesie smażenia na mięsie powstają wyjątkowe płatki. Są bardzo chrupiące . Pofalowana struktura sprawia, że mięso wygląda apetycznie, a tym samym zachęca do jedzenia. Atut stanowi także kolor: w trakcie smażenia powstają płatki w kolorze złocisto-brązowym - zupełnie innym, niż w przypadku zastosowania klasycznej panierki.

Gotową panierkę stosuje się wszędzie tam, gdzie liczy się czas, jakość i smak. W krótkim czasie można przygotować wiele wyśmienitych dań, jak burger z chrupiącym kurczakiem, stripsy, tortille wzbogacone o panierowane kawałki kurczaka. Kurczak w panierce sprawdza się w wielu daniach, a ogranicza nas jedynie fantazja.

Przygotowaliśmy dla Was zestawienie pięciu najpopularniejszych panierek na świecie. To jednak nie jest wszystko. Wystarczy udać się do sklepu, spojrzeć na ilość rożnych rodzajów mieszanek i panierek, aby zrozumieć, że panierowanie odgrywa kluczową rolę kuchni. Wzbogaca smak i wygląd potraw, sprawia, że jemy chętniej, a może nawet i więcej.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 1624 komentarze: 0
16.11.2019, 10:13r. Drukuj




Powrót