czwartek, 25 kwietnia 2024 r., imieniny Jarosława, Marka, Elwiry

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Poznaj Bento - azjatycką sztukę kulinarną i filozofię smaku. Nowy lokal gastronomiczny w Ostrołęce zaprasza! (zdjęcia)

Na kulinarnej mapie Ostrołęki pojawiło się nowe, smaczne miejsce. W hali targowej Feniks, na pierwszym piętrze, można odnaleźć miejsce, które przeniesie nas do świata kuchni japońskiej, do filozofii azjatyckich smaków i klimatu odległego, Dalekiego Wschodu. Tu sam możesz skomponować swój posiłek.

Bento to wywodzący się z kultury japońskiej posiłek serwowany w pudełku. Można go przygotować samodzielnie w domu, ale można też zakupić już gotowy zestaw. W Bento, w zaledwie czterech krokach, wybierzesz swój ulubiony posiłek, także w wersji dla wegetarian.

Bento - z miłości do sztuki kulinarnej

Powstanie w Ostrołęce restauracji Bento to pomysł dwójki przyjaciół - Rafała i Marcina, którym sztuka kulinarna nie jest obca. Po wielu przegadanych wieczorach, burzy mózgów, a także dalekich podróżach, zrodził się pomysł na kuchnię japońską. Dlaczego taką? Bo to nie tylko wydawanie posiłków - to wyrafinowana sztuka kulinarna, serwowanie szerokiego wachlarza smaków, ale też kulinarne ceremoniały i edukowanie w zakresie kuchni świata.

- Japończycy wszystko, czego się nie dotkną, wynoszą do poziomu sztuki. Także w kuchni, podawanie posiłków czy parzenie herbaty lub kawy to celebracja, to specyficzny obrzęd związany z tradycją kraju Kwitnącej Wiśni. Chcemy te rytuały przenieść na ostrołęcki grunt i pokazać, że posiłek także można celebrować i delektować się każdym smakiem i aromatem - mówił Marcin.

Pomysł na kuchnię azjatycką przyszedł z Zachodu

Marcin to kucharz, który przez wiele lat pracował w brytyjskim Brighton. Na Wyspach zetknął się z kulinariami ze wszystkich stron świata. To właśnie tam szlifował swój warsztat z zakresu gotowania, przygotowywania posiłków i ich serwowania. Ostatnia restauracja w której pracował, była dwa lata z rzędu w pierwszej piątce najlepszych restauracji w Brighton.

Rafał ma wykształcenie gastronomiczne i wiele lat pracował w tej branży, ale zazwyczaj stawał za barem czy pracował jako kelner. Jest też wielkim pasjonatem i miłośnikiem kuchni, który podróżował i smakował potraw z niejednego garnka. Podobnie jak Marcin, wyjeżdżał do Anglii i to, paradoksalnie, na zachodzie zrodził się pomysł otwarcia w Ostrołęce kuchni Dalekiego Wschodu. Decyzję przypieczętował wyjazd do Azji, w której Rafał się zakochał.

Mamy misję edukacyjną

Na powstanie Bento złożyły się nie tylko pasja do jedzenia i chęci serwowania kulinarnych smakołyków, ale także misja edukowania. Chociaż moda na kuchnię azjatycką dotarła już do Ostrołęki, to wciąż niewiele o niej wiemy. Wiele osób wciąż z dystansem podchodzi do nowości, a warto próbować i delektować się smakiem tego, co jeszcze nieznane.

- Chcemy ludzi edukować w zakresie kulinariów, pokazywać nowe smaki, uczyć tego, jak komponować posiłki, które mogą być smaczne, różnorodne, a przy tym zdrowe, lekkie i nie zapychające. Kuchnia azjatycka daje wiele doznań - nie tylko smakowych, ale też wizualnych. Sam często zapraszam do nas klientów i tłumaczę krok po kroku jak skomponować swój ulubiony posiłek - mówił Rafał.

Właściciele nie chcą spoczywać na laurach i choć restauracja to nowe miejsce na mapie Ostrołęki, to już mają plany, aby swoją ofertę poszerzać, nie tylko o nowe pozycje w menu, ale też niespodzianki dla swoich gości, a nawet pokazy związane ze sztuką kulinarną Japonii. Ale na to przyjdzie jeszcze czas.

W Bento swój posiłek skomponujesz samodzielnie

Wybór posiłku w Bento jest niezwykle proste. Zamiast karty z dziesiątkami podobnych pozycji, tu menu uproszczono do minimum. W pierwszym kroku wybierasz ryż lub makaron, w drugim mięso: wieprzowe, wołowe, drobiowe lub kalmary albo tofu, krok trzeci to wybranie sosu: teryaki, satay, curry lub chili, a na koniec, w kroku czwartym, zdecydujesz się na posypkę: sezam, prażoną cebulkę lub nori. Gotowe!

Twoje danie zostanie zapakowane w estetyczne pudełko, dostaniesz też tradycyjne, japońskie pałeczki lub sztućce. Danie główne to nie wszystko - w ofercie znajdziesz także zupy oraz napoje zimne i gorące. Tylko w Bento dostaniesz też tradycyjną kawę po wietnamsku, która doda ci energii na cały dzień, a przy tym dostarczy niezwykłych wrażeń smakowych.

Ekipa Bento, na życzenie klienta, dowiezie zamówiony posiłek we wskazane miejsce. Możesz też zjeść na miejscu, bowiem restauracja zachęca do odwiedzin przestronną salą, ciepłym oświetleniem, pięknym muralem na ścianie, który przywodzi na myśl japońską kulturę i sztukę oraz wspaniałym widokiem na miasto.

Zapraszamy!

Restauracja Bento

Hala Targowa Feniks

ul. Prądzyńskiego 6/B12

(I piętro - wejście od środka budynku lub z zewnątrz, od strony ZSZ nr 1)

Godziny otwarcia:

poniedziałek - czwartek: 9.00-19.00

piątek-sobota: 9.00-22.00

niedziela: 12.00-19.00

Numer telefonu do zamówień: 533-445-677

Aktualne menu znajdziecie w dziale Smacznego, a nowinki z Bento i oferty promocyjne wyszukacie na Facebooku Bento Ostrołęka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 7060 komentarze: - Wrzuć na Facebooka 14:40, 07.02.2020r. Drukuj


Powrót