Miejska Biblioteka Publiczna zaprasza w swoje progi nie tylko czytelników literatury - poezji czy prozy, ale tez mnóstwa innych pozycji. Placówka oferuje bogaty zbiór książek o rozmaitej tematyce. Coś dla siebie znajda tu nawet pasjonaci gotowania, jest też szeroki wybór prasy codziennej.
Zbiory miejskiej biblioteki mieszczą zarówno poezję i prozę najznakomitszych pisarzy Polski i świata, ale też pokaźne zbiory prac z poszczególnych nauk czy zakresów tematycznych.
ReklamaW bibliotecznym katalogu coś dla siebie znajdą też miłośnicy gotowania i sztuki kulinarnej. Poniżej przedstawiamy przykładowe propozycje na to, aby urozmaicić swoja kuchnię o pomysły zaczerpnięte z książek. Co proponuje biblioteka?
1. "Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców", Shazi Visram, Cricket Azima - w nowoczesny, rozsądny i przystępny sposób autorka zapoznaje ze sprawdzonymi zasadami odżywiania dzieci od 4 miesiąca.
2. "Ziemniak", Joanna Jakubik - smaczny, zdrowy, przygotowywany na wszelkie możliwe sposoby, 60 słonych i słodkich przepisów.
Reklama3. "Koktajle, klinika soku", Magdalena Makarowska - ponad 100 koktajli na różne okazje, dla grubych i chudych, zdrowych i chorych, małych i dużych.
4. "Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" - autorka uczy jak zdrowo żyć na co dzień. Uświadamia czytelnikowi jak bardzo odżywianie wpływa na nasze zdrowie. Książka zawiera 150 przepisów na smaczne, zdrowe i szybkie potrawy.
5. "103 ciasta siostry Anastazji" - takie ciasta jak Marysieńka, Cappuccino czy Dziwak od lat królują w domach milionów Polaków. Skorzystaj ze sprawdzonych receptur, a olśnisz domowników i gości.
6. "Cukinia, Bakłażan, Dynia, najlepsze przepisy" - warzywa te dostarczają wielu kulinarnych wrażeń i są smaczną podstawą potraw warzywnych. Przepisy na pyszne zapiekanki, paszteciki i rożki wzbogacają zawarte tu propozycje.
7. "Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm". Alkohol może także leczyć. Warto więc zapoznać się z przepisami na wyrób tradycyjnych, leczniczych nalewek.
Reklama8. "Kuchnia dwudziestolecia", Agnieszka Jeż - książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Co i jak jadano warto sprawdzić i czasami wrócić do zapomnianych przepisów!
9. "Dieta antyreumatyczna", Barbara Jakimowicz-Klein - w zapobieganiu i łagodzeniu chorób reumatycznych ważne miejsce zajmuje także odżywianie. Właściwa dieta działa osłaniająco i leczniczo.
10. "Różane przepisy", Kalemba-Drożdż - "Jej wysokość najpiękniejsza wśród pięknych". Różany chleb, trufle w kwiatowym pudrze czy pesto z owoców róży to pomysły na oryginalne jedzenie. Inspirujące pomysły do kuchni i domowego spa na bazie róż.
11. "Slow food" - w książce znajdziemy zestaw przepisów na dania z naturalnych produktów, wytwarzanych w tradycyjny sposób, które charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi.
12. "Zdrowe kalorie" - książka zawiera przepisy na super zdrowe dania z pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudego mięsa i nabiału, pysznych owoców i warzyw oraz niezwykle cennych orzechów i pestek.
Reklama13. "Kuchnia roślinna" - książka jest zbiorem przepisów na dania z kwiatów, liści, łodyg, strączków, korzeni i bulw, a nawet warzywnych owoców. Znajdziesz tu dobrze znane w naszej tradycji kulinarnej warzywa: pomidora, ziemniaka czy kapustę.
14. "Bez glutenu" - proponowane przepisy na dania bezglutenowe są adresowane m. in. dla osób cierpiących na celiakię. Zdrowo, smacznie i ciekawie.
Do wyboru jest też duży zbiór prasy codziennej. Miejska Biblioteka Publiczna im. Wiktora Gomulickiego w Ostrołęce, przy ul.Głowackiego 23, zaprasza do korzystania ze zbiorów.
Wyświetleń: 918 | komentarze: - | 00:02, 09.02.2020r. |