Dziś Tłusty Czwartek. Tego dnia na naszych stołach królować będą wszystkim dobrze znane pączki. Warto poszukać słodkiej alternatywy dla zwykłych słodkich wypieków. Listę regionalnych i tradycyjnych produktów można znaleźć w bazie Ministerstwa Cyfryzacji.
W bazie dane.gov.pl znajduje się ponad 1800 potraw z różnych zakątków kraju i w różnych kategoriach. Są to m.in. wypieki, sery, produkty mleczne, ryby, miody, napoje oraz oleje.
ReklamaOto kilka przykładów wybranych specjalnie na Tłusty Czwartek.
- grochowinki kociewskie - to przysmak z województwa pomorskiego. Swoją nazwę wzięły od wyglądu. Po usmażeniu przypominają wysuszone strąki grochu lub fasoli. Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku.
- śląski chrustek - na liście produktów tradycyjnych od 2011 r. Wyglądem przypominają tradycyjne faworki.
- pùrcle kaszubskie - na liście od 2008 r. Wygląd: pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce, kremowe wnętrze. Rozmiar: zależnie od potrzeb
Portal zasilany jest danymi już z ponad 120 instytucji. Wciąż się rozwija i jest wzbogacany o nowe funkcjonalności.
Wyświetleń: 648 | komentarze: - | 08:56, 20.02.2020r. |