Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przekazał nam, że już pięćdziesiąt osiem osób z powiatu ostrołęckiego jest pod nadzorem epidemiologicznym. Jak zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem grypy oraz infekcjami grypopodobnymi, w tym również koronawirusem?
Jak poinformował Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny sytuacja w powiecie ostrołęckim wygląda następująco:
- liczba osób poddanych kwarantannie - 0,
- liczba osób hospitalizowanych - 0,
- liczba osób pod nadzorem epidemiologicznym - 58.
Powyższe dane pochodzą z 10 marca. Codziennie są aktualizowane. Czekamy na kolejny meldunek.
Poniżej zamieszczamy podstawowe działania opublikowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego, które mogą zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem grypy i infekcjami grypopodobnymi, w tym również koronawirusem.
ReklamaNależy pamiętać o częstym myciu rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości dezynfekować je płynami lub żelami na bazie alkoholu - min. 60 proc. Istnieje ryzyko przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na rękach. Dlatego częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia.
Dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie się wirusa z powierzchni na siebie.
Powierzchnie dotykowe w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze muszą być regularnie przecierane z użyciem wody i detergentu lub środka dezynfekcyjnego. Wszystkie miejsca, z których często korzystają domownicy powinny być starannie dezynfekowane.
Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Regularnie dezynfekuj swój telefon komórkowy, np. wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym. Nie kładź telefonu na stole i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków.
Należy zachować co najmniej 1-1,5 metr odległości z osobą, która kaszle, kicha lub ma gorączkę.
ReklamaPodczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką - jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu - min. 60 proc. Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów.
Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie pij ok. 2 litry płynów - najlepiej wodę. Doświadczenia z innych krajów wskazują, że nie ma potrzeby robienia zapasów żywności na wypadek rozprzestrzeniania się koronawirusa.
Niepokój to naturalny odruch w przypadku występowania nowego zagrożenia zdrowotnego. Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy opartych na dowodach naukowych, które publikowane są na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Ministerstwa Zdrowia. Wiedza naukowa to najskuteczniejsze narzędzie w walce z koronawirusem.
ReklamaUwaga! Jeśli w ciągu ostatnich 14 dni byłeś w północnych Włoszech, Chinach, Korei Południowej, Iranie, Japonii, Tajlandii, Wietnamie, Singapurze lub Tajwanie i zaobserwowałeś u siebie objawy, takie jak: gorączka, kaszel, duszność i problemy z oddychaniem, to bezzwłocznie powiadom telefonicznie stację sanitarno-epidemiologiczną pod numerem tel. (29) 769-14-73 (pon.-pt. w godzinach 7.30-15.00) lub pod numerem tel. 604-754-201 (całodobowo), w przypadku nasilonych objawów zadzwoń pod numer alarmowy 112 lub zgłoś się bezpośrednio do oddziału zakaźnego - najbliższy oddział, numer tel. (29) 765-12-63.
Dostępna jest także specjalna infolinia Narodowego Funduszu Zdrowia w zakresie informacji o postępowaniu w sytuacji wątpliwości podejrzenia koronawirusa. Infolinia działa całodobowo, siedem dni w tygodniu pod numerem telefonu 800-190-590.
Wyświetleń: 22555 | komentarze: - | 10:46, 11.03.2020r. |