środa, 25 listopada 2020 r., imieniny Erazma, Katarzyny, Beaty

Reklama   |   Kontakt
Leclerc

Aktualności

Dlaczego warto robić przetwory?

Przygotowanie domowych przetworów wymaga sporo czasu i wysiłku. Przetwory przygotowane samodzielnie w domu są o wiele zdrowsze i tańsze niż przetwory sklepowe. Nie zawierają konserwantów, chemicznych dodatków, nie są dosładzane syropem glukozowo - fruktozowym.

Przygotowując samodzielnie przetwory jesteśmy pewni co do ich jakości i składu. Osoby przygotowujące przetwory same dobierają wszystkie składniki, mają możliwość kontrolowania dodatku cukru, soli, octu i innych składników.

Reklama Owoce i warzywa na przetwory należy kupować tylko w sprawdzonych miejscach, prosto od rolnika, na targach lub na bazarach. Najlepiej wybierać owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych.

Pasteryzacja, kiszenie, zalewanie octem to naturalne metody przedłużania trwałości produktów spożywczych. Dzięki tym metodom warzywa i owoce zachowują większość witamin i minerałów. Aby przetwory zachowały jak największe ilości witamin i minerałów, należy je przygotowywać w sezonie na dane warzywo czy owoc, jak najszybciej po zbiorze lub zakupie. Przechowywane w lodówce lub w temperaturze pokojowej warzywa i owoce z każdym dniem tracą cenne witaminy i minerały.

Odpowiednio wykonane i trzymane we właściwym miejscu przetwory nie stracą swojej wartości nawet przez kilka lat. Najlepsze naczynia do przechowywania przetworów to słoiki. Przykryte szczelnymi, hermetycznymi pokrywkami, poddane procesowi pasteryzowania gwarantują, że do przetworów nie dostanie się powietrze.

Reklama Proces pasteryzacji nie tylko zabezpieczy słoiki z przetworami przed dostępem powietrza, ale też zlikwiduje ewentualne drobnoustroje. Zanim zaczniemy wypełniać słoiki przetworami musimy je dobrze oczyścić, wyparzyć, sprawdzić, czy nie są pęknięte, czy nakrętki nie są uszkodzone. Gdy weki już ostygną, należy je opisać, by później łatwiej było znaleźć to, czego szukamy i niczego nie pomylić.

Miejsce do przechowywania przetworów powinno być czyste, suche, chłodne i przewiewne. Najlepszym miejscem do przechowywania przetworów jest piwnica. To idealne miejsce do przechowywania kiszonek i marynat z warzyw, które wymagają niskich temperatur. Do przechowywania przetworów z dodatkiem cukru wystarczy spiżarnia.

Gotowe przetwory

Jeżeli nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie przetworów, możemy kupić gotowe. Najlepiej zrobić zakupy w sklepach ze zdrową żywnością. Takie przetwory - bogata oferta w sklepie ranozebrano.pl - nie zawierają sztucznych dodatków, są dobrej jakości, zachowują naturalny smak, witaminy i minerały.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 884 komentarze: 0
16.03.2020, 09:14r. Drukuj




Powrót