sobota, 28 marca 2020 r., imieniny Anieli, Renaty, Kastora

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Filtry w ekspresach do kawy - jak wpływają na smak aromatycznego napoju?

Picie aromatycznej kawy dostarcza mnóstwo przyjemności. To napój, po który mnóstwo ludzi sięga, aby dodać sobie energii w ciągu dnia i podczas przyjacielskich rozmów w zaciszu domu lub kawiarni. Mogłoby się wydawać, że o smaku decyduje jakość ziaren kawy i ekspresu, ale zapominamy o jakości wody.

Tymczasem właśnie woda potrafi zniszczyć najlepszy smak napoju. Dlatego warto zadbać o filtry w ekspresach do kawy. Dlaczego jest to tak ważne?

Znaczenie filtra w ekspresie do kawy

ReklamaAmatorzy kawy nie zawsze mają świadomość, że jakość wody wykorzystanej do zaparzenia kawy ma ogromne znaczenie. Ziarna nadają napojowi indywidualny, specyficzny smak i aromat, ale to woda może go podkreślić lub zniszczyć. Niestety obecnie woda zawiera sporo niepożądanych składników, które nie tylko nie sprzyjają dobrej kondycji zdrowotnej, ale też potrafią zniszczyć walory smakowe kawy. Może wpływać również na skrócenie żywotności ekspresu do kawy, ponieważ często dochodzi do osadzania się kamienia wewnątrz urządzenia. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z ekspresu z wymienialnymi filtrami do wody. Filtr jest niezbędny, aby przeciwdziałać nadmiernemu osadzaniu się kamienia. Umożliwia rozwiązanie problemu twardej i zanieczyszczonej wody.

Korzystanie z wody źródlanej zamiast z filtrów - czy to dobry pomysł?

ReklamaChociaż filtry do wody są powszechnie polecane, aby przygotować kawę o pożądanym smaku, niektóre osoby uważają, że lepszym rozwiązanie stanowi stosowanie wody źródlanej. Niestety jest to błędny tok myślenia. Woda źródlana obfituje w duże ilości składników mineralnych, w tym wapnia, co sprzyja powstawaniu kamienia podczas gotowania. Właśnie nieodpowiednia woda jest w pewnym stopniu przyczyną niedostatecznie rozwiniętego smaku i aromatu kawy. Jeżeli pojawia się kwaśny posmak, może to oznaczać, że użyto zbyt miękkiej wody. Nie zawsze odpowiada za to gatunek i jakość ziaren kawy.

Jak często należy wymieniać filtr w ekspresie?

ReklamaAby filtr spełniał swoją funkcję i zapewniał możliwość przygotowania smacznych kawowych napojów, trzeba go wymieniać co pewien czas. Z reguły rekomendowana jest wymiana mniej więcej co 8 tygodni (np. w StrefaFiltrow.pl)  ale każdy producent ma swoje własne zalecenia, które informują o optymalnym czasie użytkowania filtra. Coraz częściej ekspresy do kawy są wyposażone w funkcję sygnalizacji, kiedy wymiana filtra jest konieczna. Należy pamiętać, że filtry mogą różnić się między sobą wielkością, kształtem i umiejscowieniem w ekspresie. Każdy producent ma swoje modele filtrów, dlatego trzeba je dobrać do danego urządzenia. Szczególną uwagę przy wyborze należy zwrócić, gdy kupujemy zamienniki, a nie oryginalne filtry. Filtr w ekspresie nie jest częścią, którą można wyczyścić. Gdy się przytka lub w inny sposób zużyje się, trzeba go po prostu wymienić. Nie należy próbować oczyszczać go domowymi sposobami, ponieważ wpłynie to na jakość wody i zepsuje smak kawy.

Artykuł sponsorowany

Odsłon: 561 komentarze: 0
21:57, 25.03.2020r. Drukuj




Powrót


Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia Regulaminu.

Redakcja Mojej Ostrołęki nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów.
Należą one do osób, które je zamieściły.

Powrót