czwartek, 28 marca 2024 r., imieniny Anieli, Renaty, Kastora

Reklama   |   Kontakt

Wiceprezes Kamińska otrzymała kolejny samochód. Stanowiska nie straciła, a spółka milczy

Spółka Energa Elektrownie Ostrołęka s.a. milczy w sprawie rozbitego auta służbowego, którym kierował działacz PiS, pomimo posiadania sądowego zakazu prowadzenia pojazdów. Katarzyna Kamińska nie straciła posady wiceprezes zarządu, ale dostała już kolejne służbowe auto. Przed wyborami sprawę wyciszono.

Katarzyna Kamińska to prywatnie żona Stanisława Sylwestra Kamińskiego - działacza Prawa i Sprawiedliwości, który w sobotę 27 czerwca br. stał się sławny na całą Polskę po tym, jak rozbił służbowe auto swojej żony.

Reklama

Kamińska posadę w państwowej spółce otrzymała w 2016 roku, po tak zwanej "dobrej zmianie", kiedy PiS wygrał wybory w 2015 roku. Wcześniej pracowała w Powiatowym Urzędzie Pracy w Ostrołęce.

Nic się nie stało?

Dwa tygodnie od zdarzenia spółka milczy. Kamińska nie została odwołana ze stanowiska wiceprezes zarządu. Teoretycznie grożą jej kary dyscyplinarne za udostępnienie służbowego auta mężowi, który nie tylko nie był upoważniony do kierowania samochodem, lecz posiada sądowy zakaz prowadzenia pojazdów.

Tydzień temu wiadomość o rzekomym odwołaniu Kamińskiej ze stanowiska podał Tygodnik Ostrołęki. Informacja okazała się być nieprawdziwa.

Kamińska nadal pełni funkcję wiceprezes zarządu. Dostała kolejne służbowe auto. Spółka w sprawie zdarzenia nie wydała żadnego komunikatu. Sprawę wyciszono. Nasze pytania zadane przedstawicielom spółki pozostają bez odpowiedzi.

Przejażdżka z zakazem

Do drogowego zdarzenia z udziałem męża Kamińskiej doszło w sobotę 27 czerwca br. w miejscowości Drężek w gm. Myszyniec. Pojazd należący do państwowej spółki zderzył się z osobowym peugeotem.

- Pojazd marki Skoda z uwagi na to, że 41-latek kierował nim pomimo zakazu, został odholowany na parking strzeżony. Kierujący odpowie przed sądem za niestosowanie się do wydanego orzeczenia w zakresie zakazu prowadzenia pojazdów - poinformował nas wówczas asp. Krzysztof Kolator z ostrołęckiej komendy policji.

Szybko okazało się, że skodą superb, należącą do Energi, kierował działacz PiS. Informacje o tym, że pojazd, bez posiadania uprawnień, prowadził Stanisław Sylwester Kamiński, przekazał nam były senator Krzysztof Majkowski. Opisywana przez nas sprawa stała się głośna na całą Polskę.

Jak pisaliśmy, problemy może mieć nie tylko Kamiński, ale też jego żona, która zasiadała w zarządzie Energi. Pracownikowi, za udostępnienie firmowego auta nieupoważnionej osobie, mogą grozić kary ze strony pracodawcy. Katarzyna Kamińska może zasłaniać się niewiedzą, ale tłumaczenie, że mąż korzystał z jej służbowego auta bez jej zgody, możne zostać uznane za niewiarygodne.

Więcej na ten temat:

Zderzenie w Drężku. Pierwszy wymusił, drugi bez prawa jazdy (zdjęcia)

Tylko u nas: Działacz PiS z sądowym zakazem prowadzenia pojazdów rozbił służbowe auto żony, która pracuje w elektrowni

Zachowanie działacza PiS sławne na całą Polskę

Wyświetleń: 18811 komentarze: -