wtorek, 23 kwietnia 2024 r., imieniny Jerzego, Wojciecha, Adalberta

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

"Biesiada Kurpiowska" - z tej książki dowiesz się co jedli Kurpie i jak przyrządzić regionalne dania (zdjęcia, wideo)

"Biesiada Kurpiowska" - to książka o kulinarnych zwyczajach Kurpiowszczyzny, o smakach Puszczy Kurpiowskiej, o dawnych przepisach i recepturach, które możesz z powodzeniem wykorzystać także dziś w swojej kuchni. Zapraszamy do lektury książki autorstwa Laury Bziukiewicz.

Książka ukazała się w dwóch wersjach językowych - polskiej i angielskiej.

Autorka - Laura Bziukiewicz - mierzy się w niej z projektem zebrania, usystematyzowania i przedstawienia w przystępnej formie specyficznej kuchni, która powstała na Kurpiach w okresie międzywojennym i utrzymała się do lat 60 XX wieku. Jest to kuchnia bardzo nietypowa, bazująca wyłącznie na wąskiej gamie lokalnych produktów, o oryginalnym nazewnictwie. Jej zachowanie i rozpowszechnienie w jak najczystszej formie ma znaczenie wyjątkowe dla wiedzy i tożsamości kulturowej nowego pokolenia.

Reklama

Autorce udało się porozmawiać z wieloma osobami, dla których kurpiowskie tradycje kulinarne wciąż są żywe, a następnie spisać receptury i opracować prezentowane dania. Potrawy te budzą sensację wśród gości Muzeum Kurpiowskiego w Wachu i są entuzjastycznie przyjmowane podczas pokazów kulinarnych. Teraz autorka chce pokazać je szerszej publiczności, w formie książki i e-booka.

- Prezentowane przepisy mają być nie tylko środkiem promocji kultury regionu, wpisującym się w dotychczasową działalność autorki, jako lokalnej twórczyni ludowej, ale również czynnikiem angażującym czytelnika do aktywnego jej odbioru, bez względu na jego miejsce zamieszkania, narodowość, wiek czy inne bariery. Przedsięwzięcie to ma także na celu wzmocnienie poczucia tożsamości kulturowej lokalnej społeczności i wzrost obecności tejże kultury w życiu społecznym - czytamy w recenzji książki.

Kurpiowskie kulinaria w recepturach Laury Bziukiewicz znalazły się także w programie Obiektyw na antenie TVP Warszawa. Autorka książki opowiedziała jak skromna, a jednocześnie barwna i smaczna może być kurpiowska kuchnia. Przypomniała tez, że tylko Kurpie wiedzą co to rejbak, fafernuchy, malon z jagłami czy psiwo kozicowe. Dla osób z innych regionów te nazwy potraw mogą się wydać bardzo egzotyczne.

Zobacz zdjęcia z fragmentami książki "Biesiada Kurpiowska" oraz film zrealizowany w Muzeum Kurpiowskim w Wachu przez TVP Warszawa.

Zobacz zdjęcia:
"Biesiada Kurpiowska" autorstwa Laury Bziukiewicz

Więcej zdjęć: "Biesiada Kurpiowska" autorstwa Laury Bziukiewicz

Fot. kadr z wideo/MO

Wyświetleń: 1084 komentarze: -
10:28, 23.08.2020r. Drukuj