Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka z marchewki, mąki i miodu, z dużą ilością pieprzu. Pikantne przysmaki od lat królują na stołach mieszkańców Kurpiowszczyzny, a tradycja ich wypiekania zachowała się do dziś. Każda gospodyni ma swój sekretny przepis, jedne z nich zdradziła Edyta Pliszka-Późniewska.
Fafernuchy to jeden z symboli Kurpiów. Jak zrobić te wyjątkowe i oryginalne ciastka, pokazuje twórczyni ludowa, ale też wspaniała kucharka - Edyta Pliszka-Późniewska.
Reklama
- To jeden z najsmaczniejszych, ale i najstarszych przysmaków przygotowywanych przez Kurpiów - mówi pani Edyta, pokazując krok po kroku, jak przygotować ciasto i wykonać ciasteczka.
Fafernuchy pieczone były w tradycyjny sposób, w kuchni węglowej, ale można je też przyrządzić w nowoczesnych piekarnikach. Spisz zatem przepis, obejrzyj dokładnie film instruktażowy i przygotuj własne ciasteczka marchewkowe.
Nagranie powstało w ramach projektu "Z Puszczy do sieci" dofinansowanego ze środków Narodowego Centrum Kultury.
Reklama
Więcej o Kurpiach można przeczytać na stronie "Związku Kurpiów".
Wyświetleń: 3278 | komentarze: - | 10:55, 08.11.2020r. |