sobota, 20 kwietnia 2024 r., imieniny Agnieszki, Czesława, Amalii

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Zrób kurpiowski przysmak - fafernuchy. Przepis zdradza Edyta Pliszka-Późniewska (wideo)

Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka z marchewki, mąki i miodu, z dużą ilością pieprzu. Pikantne przysmaki od lat królują na stołach mieszkańców Kurpiowszczyzny, a tradycja ich wypiekania zachowała się do dziś. Każda gospodyni ma swój sekretny przepis, jedne z nich zdradziła Edyta Pliszka-Późniewska.

Fafernuchy to jeden z symboli Kurpiów. Jak zrobić te wyjątkowe i oryginalne ciastka, pokazuje twórczyni ludowa, ale też wspaniała kucharka - Edyta Pliszka-Późniewska.

Reklama

- To jeden z najsmaczniejszych, ale i najstarszych przysmaków przygotowywanych przez Kurpiów - mówi pani Edyta, pokazując krok po kroku, jak przygotować ciasto i wykonać ciasteczka.

Fafernuchy pieczone były w tradycyjny sposób, w kuchni węglowej, ale można je też przyrządzić w nowoczesnych piekarnikach. Spisz zatem przepis, obejrzyj dokładnie film instruktażowy i przygotuj własne ciasteczka marchewkowe.

Nagranie powstało w ramach projektu "Z Puszczy do sieci" dofinansowanego ze środków Narodowego Centrum Kultury.

Reklama

Więcej o Kurpiach można przeczytać na stronie "Związku Kurpiów".

Wyświetleń: 3278 komentarze: -
10:55, 08.11.2020r. Drukuj