piątek, 29 marca 2024 r., imieniny Wiktoryna, Helmuta, Ostapa

Reklama   |   Kontakt

Kandydaci do samorządu

Janusz Kotowski złożył oświadczenie majątkowe. Ile naprawdę zarobił w Elektrowni Ostrołęka?

Były prezydent Ostrołęki Janusz Kotowski, w związku z objęciem funkcji dyrektora Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Ostrołęce, musiał złożyć oświadczenie majątkowe. Okazuje się, że nagle nie posiada domu, ani mieszkania. Wiemy też ile zarobił jako jeden z członków zarządu spółki Elektrownia Ostrołęka.

Janusz Kotowski zgromadził około 350 tys. złotych oszczędności. Posiada też konto zabezpieczenia emerytalnego - łączna wartość składek za wszystkie lata to ok. 45 tys. złotych. Ma także dwie polisy ubezpieczeń na życie - kwoty składek za wszystkie lata to ok. 28 tys. zł i ok. 58 tys. zł.

W oświadczeniu majątkowym nie wykazał domu, ani mieszkania, nie posiada też gospodarstwa rolnego. Jest właścicielem działki niezabudowanej o pow. 0,21 ha o wartości ok. 10 tys. zł (umowa działu spadku po zmarłych rodzicach żony).

Reklama

W okresie od 1 stycznia do 1 grudnia 2020 r. uzyskał dochód brutto około 390 tys. zł. To kwota z tytułu zatrudnienia w Elektrowni Ostrołęka, na którą składają się: kontrakt menedżerski do końca września 2020 r., jednorazowa odprawa po odwołaniu z zarządu bez winy odwołanego, świadczenie związane z wielomiesięczną rezygnacją z podejmowania zatrudnienia w spółkach konkurencyjnych.

Janusz Kotowski jeździ samochodem osobowym marki Volkswagen Touran z 2015 r. o wartości ok. 35 tys. zł. Nie ma zobowiązań pieniężnych.

Dla porównania w poprzednim oświadczeniu majątkowym za 2018 r. Janusz Kotowski wykazał, że zaoszczędził wspólnie z małżonką 95 tys. zł. Napisał też, że ma dom o pow. 115 m kw. o wartości 400 tys. zł (małżeńska wspólność majątkowa), mieszkanie o pow. 41,79 m kw. oszacowane na 353 tys. zł (małżeńska wspólność majątkowa) oraz niezabudowaną działkę o pow. 0,21 ha o wartości ok. 10 tys. zł (umowa działu spadku po zmarłych rodzicach żony, małżeńska wspólność majątkowa).

Reklama

Z tytułu pełnienia funkcji prezydenta miasta w 2018 roku (do 22 listopada 2018 r.) zarobił 182 tys. 114 zł, natomiast dieta radnego za listopad i grudzień w 2018 roku przyniosła mu 1,2 tys. zł.

Również jeździł volkswagenem touranem z 2015 roku. Miał też zobowiązania finansowe na łączną kwotę ponad 105 tys. złotych.

Więcej na ten temat:

- To już pewne. Były prezydent Ostrołęki dyrektorem Muzeum Żołnierzy Wyklętych