Dokonały się zmiany na stanowisku kierownika kuchni w Mazowieckim Szpitalu Specjalistycznym im. dr. J. Psarskiego w Ostrołęce. Po tym jak z funkcją pożegnał się, po ponad 12 latach, Robert Wojdyna, szefem kuchni został Bartosz Stryjewski - trener personalny i były właściciel restauracji dietetycznej.
Przez 12 ostatnich lat kierownikiem szpitalnej kuchni był Robert Wojdyna. Odszedł z końcem października 2020 roku. Niebawem trafił do miejskiego ratusza, gdzie wygrał konkurs na głównego specjalistę ds. jakości żywienia w szkołach i placówkach oświatowych w Wydziale Oświaty Urzędu Miasta Ostrołęki.
Reklama
Jak informował ratusz w uzasadnieniu zamieszczonym w BIP Urzędu Miasta Ostrołęki, kandydat spełniał wymagania formalne w ogłoszeniu o naborze, a posiadane wykształcenie i doświadczenie zawodowe oraz zaprezentowana wiedza, uzasadniały wybór ww. osoby - wpisano w uzasadnieniu dokonanego wyboru.
Wakat po nim w ostrołęckim szpitalu objął Bartosz Stryjewski - absolwent IWS w Łomży oraz AWS w Warszawie, specjalista ds. żywienia, trener personalny, instruktor sportowy, a także były trener przygotowania fizycznego piłkarzy MZKS Narew Ostrołęka. Współpracował z wieloma utytułowanymi sportowcami z naszego regionu. Stryjewski w 2018 roku startował w wyborach samorządowych z list Koalicji Obywatelskiej, czyli połączonych sił Nowoczesnej i Platformy Obywatelskiej, na radnego miasta Ostrołęki. Bez powodzenia. Uzyskał wówczas 38 głosów, uzyskując 0,62 procent poparcia.
W przeszłości był także właścicielem lokalu gastronomicznego Fast Diet Food i inicjatorem akcji charytatywnych np. "Obiad dla seniora", dzięki której wolontariusze docierali z darmowymi posiłkami do starszych mieszkańców miasta.
Reklama
W 2021 roku Bartosz Stryjewski został kierownikiem działu żywienia w Mazowieckim Szpitalu Specjalistycznym im. dr. J. Psarskiego w Ostrołęce. Funkcję objął 3 lutego 2021, po wygranym konkursie. Odpowiada za nadzór działu i jego pracowników oraz cały proces żywienia, od dostaw, poprzez przygotowanie i wydawanie posiłków.
Nowego kierownika zapytaliśmy o zakres obowiązków oraz plany związane z nową posadą. Okazuje się, że w temacie szpitalnego żywienia możemy się spodziewać zmian.
- Stanowisko objąłem niedawno i jeszcze poznaję zasady funkcjonowania działu żywienia. Są tu osoby, które pracują wiele lat, ale też takie, które wymagają doszkolenia w zakresie żywienia. Pomysłów na poprawienia jakości posiłków dla pacjentów mamy wiele, a co najważniejsze, mamy też w tym zakresie poparcie dyrekcji szpitala, także zaczynamy działać - powiedział nam Bartosz Stryjewski.
Reklama
Od lat w sieci publikowane są zdjęcia i memy dotyczące szpitalnego jedzenia. To zazwyczaj bardzo skromne i nieatrakcyjne posiłki, które wciąż porównywaliśmy do tych z placówek medycznych na przykład w Stanach Zjednoczonych. Czy dzięki staraniom nowego kierownika na talerzach naszych pacjentów pojawi się więcej dobrego, odżywczego jedzenia?
- Widzę tu ogromny potencjał i możliwości, chcę jednak wprowadzić wiele zmian i unowocześnić cały proces. Priorytetem jest, aby zmienić jedzenie na lepsze i zdrowsze. Zawsze największy problem jest w finansowaniu, ale będzie pracować nad tym, aby wygospodarować więcej środków. Jesteśmy na dobrej drodze, będziemy się szkolić, a idzie też wiosna i szykujemy się na świeże warzywa, które chcemy włączyć do menu - dodał nowy kierownik.
Reklama
Zobacz też:
Szczegółowe wyniki wyborów do rady miasta
Fot. Kierownictwo zakładu żywienia MSS w Ostrołęce
Wyświetleń: 19147 | komentarze: - | 10:45, 13.02.2021r. |