Wspomnienie św. Agaty przypada 5 lutego. W tym dniu na Kurpiach kultywowano zwyczaj święcenia chleba oraz grudek soli, które również miały posiadać właściwości zabezpieczające. Owe poświęcone pokarmy umieszczało się pod strzechami domów w celu zapewnienia gospodarstwom pomyślności i dobrobytu.
Praktyka ta, miała też chronić przed szkodnikami i skutkami burzy.
- Wierzono również w inne cudowne właściwości poświęconej soli i chleba: obnoszono je dookoła płonących budynków, wierząc, że pomoże to zlokalizować i zdusić ogień. Popularne było powiedzenie: "Sól św. Agaty broni z ognia chaty” - czytamy na stronie Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce.
Reklama
Zdjęcie św. Agaty i informacje pochodzą ze strony internetowej Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce.
Wyświetleń: 844 | komentarze: - | 09:20, 14.02.2021r. |