sobota, 20 kwietnia 2024 r., imieniny Agnieszki, Czesława, Amalii

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego

Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody - właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br. 

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to konkurs na najlepsze produkty z naszego regionu - zaznacza Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. - Dbamy o tradycję kulinarną oraz wysoką jakość wyrobów. Zależy nam na tym, aby najlepsi producenci z regionu zostali dostrzeżeni, a ich wyroby zostały docenione. Laur Marszałka jest świadectwem uznania dla kunsztu wytwarzania danego produktu. Czasu na zgłoszenia do tegorocznej edycji zostało już naprawdę niewiele. Dlatego zachęcam do wzięcia udziału w konkursie. To bardzo dobry sposób na promowanie smacznego i zdrowego jedzenia - dodaje.

Do ostatniej edycji konkursu zgłoszono 68 smakołyków. Ostatecznie Laur przyznano 16 produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3 propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły. Jak zaznacza laureat poprzedniej edycji Andrzej Sosiński z Gospodarstwa Agroturystycznego "Stary Młyn", to ogromne wyróżnienie, które potwierdza, że to co robi jest dobre, zdrowe i warte uwagi. - To trwa już ponad 40 lat. Pewnego dnia postanowiłem zakończyć swoją karierę naukową w Instytucie Rybactwa Śródlądowego, bo z wykształcenia jestem ichtiologiem i kupiłem gospodarstwo w Ołtarzach Gołaczach. Wybudowałem stawy i tak zaczęła się moja przygoda z agroturystyką, hodowlą ryb, a tym samym z przygotowywaniem tradycyjnych potraw. Już drugi raz moje produkty zostały nagrodzone tytułem Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego - dodaje.

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). 

Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgłoszony produkt powinien więc charakteryzować się wysoką jakością produkcji, innowacyjnością, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres:  Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: .

Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie https://www.mazovia.pl/.

Fot. Pixabay

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 513 komentarze: - Wrzuć na Facebooka 08:26, 18.03.2021r. Drukuj


Powrót