wtorek, 16 kwietnia 2024 r., imieniny Bernadetty, Cecyliana, Kseni

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Tradycje kurpiowskiej baby wielkanocnej. Zgarnij przepis i zabierz się za świąteczne wypieki z młodzieżą ZSZ nr 4 (wideo)

Uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce przygotowali film z iście wielkanocną tematyką. Motywem przewodnim wideo jest bowiem kurpiowska babka wielkanocna. Jak ją przygotować? Młodzież podaje przepis i pokazuje, jak łatwo wykonać ten tradycyjny przysmak. 

Rękawy w kuchni zakasali: Alicja Piwowarczyk - kl. II KC 1 - Technik Technologii Żywności - specjalność cukiernik oraz panowie z klas o kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych: Szymon Michalak - kl. II TG, Bartosz Kamiński - kl. II TG oraz Bartosz Mierzejewski - kl. III TG.

Reklama

Dwójka uczniów - Alicja Piwowarczyk i Bartosz Mierzejewski - to tegoroczni stypendyści Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Młodzież wspierali nauczyciele. Opiekunkami projektu są Ewa Okowicka-Dyl oraz Milena Tyszka.

Film nakręcono przed klikoma dniami na terenie bloku żywieniowego pracowni nauki zawodu w Zespole Szkół Zawodowych nr 4. To rewelacyjny pomysł i nieoceniona pomoc dla osób, które po raz pierwszy podejmą się upieczenia tradycyjnej, kurpiowskiej baby wielkanocnej. Dla osób początkujących, młodzież przygotowała nie tylko szczegółowy przepis, ale także instruktaż w formie filmu. Nie pozostaje nam nic, tylko zabrać się za pieczenie.

Reklama

Podajemy przepis uczniów ZSZ nr 4 na babkę kurpiowską:

Składniki:

80 dag mąki
15 dag masła
12 żółtek
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
8 dag drożdży
15 dag migdałów
15 dag rodzynków
mąka i masło do formy

Reklama

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Do miski przesiej połowę mąki, zrób dołek, wlej drożdże, wymieszaj z odrobiną mąki z brzegów i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj żółtka utarte z pozostałym cukrem, wsyp resztę mąki, wyrabiaj godzinę. Wlej stopione masło, dodaj posiekane migdały i nadal wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Odłóż do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość, wsyp rodzynki i zagnieć. Formę posmaruj masłem i posyp mąką, napełnij ciastem i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Piecz godzinę w temp. 170 st. C. Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Po upieczeniu i przestudzeniu, nic tylko zajadać. Smacznego!

Instruktaż znajdziesz w filmie poniżej.

Fot. kadr z wideo

Wyświetleń: 1895 komentarze: -
09:11, 03.04.2021r. Drukuj