piątek, 19 kwietnia 2024 r., imieniny Adolfa, Tymona, Pafnucego

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Ostrołęcki sanepid skontrolował sklepy i zakłady obrotu żywnością. Były mandaty

Brak porządku i czystości w pomieszczeniach, w których prowadzona była produkcja lub sprzedaż środków spożywczych, brak identyfikowalności oferowanej do sprzedaży żywności, obecność szkodników - to główne uchybienia, za które ostrołęcki sanepid nałożył w ubiegłym roku mandaty na obiekty z żywnością.

W 2020 roku w ewidencji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Ostrołęce znajdowało się 751 obiektów, w tym:

  •  28 zakładów produkcji żywności,
  •  416 zakładów obrotu żywnością, wśród których najliczniejszą grupę stanowiły sklepy spożywcze,
  •  162 zakładów żywienia zbiorowego otwartego,
  •  61 zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego,
  •  31 firm przewożących środki spożywcze,
  •  4 wytwórnie opakowań do żywności,
  •  25 obiektów obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
  •  23 obiekty obrotu kosmetykami oraz 1 zakład konfekcjonujący kosmetyki.

Reklama

W ubiegłym roku - jak czytamy w raporcie ostrołęckiego sanepidu, zamieszczonym w BIP Urzędu Miasta Ostrołęki - skontrolowano 87 obiektów na terenie Ostrołęki, w tym:

  • 21,4 proc. zakładów produkcji żywności,
  • 12,25 proc. obiektów obrotu żywnością,
  • 12,34 proc. obiektów żywienia zbiorowego otwartego,
  • 11,47 proc. zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego.

W skontrolowanych obiektach przeprowadzono 139 kontroli. Wydano 8 decyzji administracyjnych zobowiązujących właścicieli do poprawy stanu technicznego i 52 decyzje płatnicze.

Za stwierdzane w czasie kontroli uchybienia z zakresu bieżącego stanu sanitarnego nałożono 4 mandaty karne na kwotę 600 zł:

  • 1 mandat w grupie "Inne obiekty obrotu żywnością",
  • 1 mandat w grupie "Obiekty ruchome i tymczasowe",
  • 1 mandat w grupie "Zakłady żywienia zbiorowego otwarte",
  • 1 mandat w grupie "Zakłady małej gastronomii".  

Reklama

Uchybienia, za które nakładano mandaty karne:

  • brak porządku i czystości w pomieszczeniach, w których prowadzona była produkcja lub sprzedaż środków spożywczych,
  • brak identyfikowalności oferowanych do sprzedaży środków spożywczych,
  • obecność szkodników. 

Z raportem o Stanie bezpieczeństwa sanitarnego miasta Ostrołęki za rok 2020 zapoznają się radni miasta. Będą obradować w czwartek 29 kwietnia.

Wyświetleń: 3047 komentarze: -
08:53, 27.04.2021r. Drukuj