Ostrołęcki sanepid skontrolował sklepy i zakłady obrotu żywnością. Były mandaty
Brak porządku i czystości w pomieszczeniach, w których prowadzona była produkcja lub sprzedaż środków spożywczych, brak identyfikowalności oferowanej do sprzedaży żywności, obecność szkodników - to główne uchybienia, za które ostrołęcki sanepid nałożył w ubiegłym roku mandaty na obiekty z żywnością.
W 2020 roku w ewidencji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Ostrołęce znajdowało się 751 obiektów, w tym:
- 28 zakładów produkcji żywności,
- 416 zakładów obrotu żywnością, wśród których najliczniejszą grupę stanowiły sklepy spożywcze,
- 162 zakładów żywienia zbiorowego otwartego,
- 61 zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego,
- 31 firm przewożących środki spożywcze,
- 4 wytwórnie opakowań do żywności,
- 25 obiektów obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
- 23 obiekty obrotu kosmetykami oraz 1 zakład konfekcjonujący kosmetyki.
Reklama
W ubiegłym roku - jak czytamy w raporcie ostrołęckiego sanepidu, zamieszczonym w BIP Urzędu Miasta Ostrołęki - skontrolowano 87 obiektów na terenie Ostrołęki, w tym:
- 21,4 proc. zakładów produkcji żywności,
- 12,25 proc. obiektów obrotu żywnością,
- 12,34 proc. obiektów żywienia zbiorowego otwartego,
- 11,47 proc. zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego.
W skontrolowanych obiektach przeprowadzono 139 kontroli. Wydano 8 decyzji administracyjnych zobowiązujących właścicieli do poprawy stanu technicznego i 52 decyzje płatnicze.
Za stwierdzane w czasie kontroli uchybienia z zakresu bieżącego stanu sanitarnego nałożono 4 mandaty karne na kwotę 600 zł:
- 1 mandat w grupie "Inne obiekty obrotu żywnością",
- 1 mandat w grupie "Obiekty ruchome i tymczasowe",
- 1 mandat w grupie "Zakłady żywienia zbiorowego otwarte",
- 1 mandat w grupie "Zakłady małej gastronomii".
Reklama
Uchybienia, za które nakładano mandaty karne:
- brak porządku i czystości w pomieszczeniach, w których prowadzona była produkcja lub sprzedaż środków spożywczych,
- brak identyfikowalności oferowanych do sprzedaży środków spożywczych,
- obecność szkodników.
Z raportem o Stanie bezpieczeństwa sanitarnego miasta Ostrołęki za rok 2020 zapoznają się radni miasta. Będą obradować w czwartek 29 kwietnia.
Wyświetleń: 3047 |
komentarze: - |
|
08:53, 27.04.2021r. |
|