Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce, wspólnie ze spółdzielnią mleczarską, po raz pierwszy obchodził Dzień Mleka, który wypada rokrocznie 25 maja. Była to wyśmienita okazja do zabawy, konkursów i oczywiście gotowania. A wszystko z mlekiem w roli głównej.
W "czwórce" pojawił się nowy kierunek - to technik przetwórstwa mleczarskiego, dlatego szkoła nawiązała bliższą współpracę z mleczarnią. Zacieśnianie kontaktów zaowocowały także konkursem, w którym wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych.
Reklama
Konkurs, składający się z dwóch etapów, zorganizowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Rozpoczęto od zabawy na profilu facebookowym gastronomii - należało umieścić tam zdjęcie z akcentem mlecznym.
- Uczniowie wykazali się niezwykłą kreatywnością, otrzymane fotografie zachwycały pomysłami - od zdjęć ze szklanką mleka, przez łaciate makijaże, aż do zdjęcia z krową czy kozą! Autorzy pięciu najlepszych zdjęć spotkali się w drugim, finałowym etapie konkursu. Tym razem czekało na nich zadanie kulinarne, a mianowicie sporządzenie pierogów leniwych z sosem waniliowym - informują organizatorzy.
Jury w składzie: Damian Jamiołkowski - kierownik produkcji OSM Piątnica, Barbara Stepnowska, dyrektor szkoły, Aldona Zadroga, Elżbieta Stepnowska i Anna Słota, miało niełatwe zadanie, gdyż cała piątka wykazała się talentem kulinarnym - potrawy zachwycały smakiem i wyglądem.
Reklama
I miejsce - Bartosz Kamiński kl. 2G,
II miejsce - Aleksandra Czajkowska kl. 2G,
III miejsce - Wiktoria Koziatek kl. 2G1.
W finale brali udział również: Kinga Pędzich z kl. 2G1 oraz Szymon Michalak z kl. 2G.
Organizatorkami obchodów Dnia Mleka były Ewa Okowicka-Dyl oraz Milena Tyszka.
Zobacz slajdy ze zdjęciami z wydarzenia.
Fot. ZSZ nr 4
Wyświetleń: 1469 | komentarze: - | 08:25, 28.05.2021r. |