Hamburgery nie są kojarzone z polską kuchnią. Co nie znaczy, że kurpiowskie gospodynie nie są w stanie wyczarować kulinarnych arcydzieł wzorowanych na tej typowo amerykańskiej potrawie. Fuzja geniuszu Kół Gospodyń Wiejskich i kultury Stanów Zjednoczonych zostały ocenione w kulinarnym konkursie.
KGW "Bociani Zakątek" w Nasiadkach i KGW "Gnaty" zdobyło pierwsze miejsce w organizowanym po raz pierwszy konkursie kulinarnym na "kurp-burgera".
Reklama
Inwencja twórcza i kreatywność zgłoszonych potraw przeszła najśmielsze oczekiwania organizatorów i rzuciła wyzwanie członkom jury. Zderzenie się dwóch kultur zaowocowało popisem kulinarnego kunsztu, a użycie i zestawienie produktów regionalnych pozytywnie zaskoczyło zarówno miłośników burgerów jak i swojskiej kuchni.
Kierując się w ocenie kryteriami konkursowymi przyznano dwa pierwsze miejsca: KGW "Bociani Zakątek" w Nasiadkach i KGW "Gnaty". Wyróżnienia otrzymali: Katarzyna Majewska, Bogumiła Majewska - Madrak, Kółko Rolnicze "Olszewianki" i Krystyna Żyłowska.
Zdjęcia z wydarzenia znajdują się na stronie powiatu ostrołęckiego.
Fot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
Wyświetleń: 3034 | komentarze: - | 13:33, 05.07.2021r. |