Rozstrzygnięto drugą edycję kulinarnego konkursu "Smaki Regionu". Wspaniałe potrawy, nie tylko wyśmienite pod względem smaku, ale też efektownie podane, zaprezentowano podczas dożynek na Kurpiach w Lelisie. Komisja miała niezwykle trudne zadanie, bo na stołach królowały wyjątkowe specjały.
Jury konkursowe w składzie: Janina Rogalska, Małgorzata Kurpiewska i Barbara Sęk, poinformowało, że na konkurs zgłosiło się 25 podmiotów z terenu gminy Lelis, które dostarczyły regionalne potrawy. Komisja oceniła dania i napoje pod względem zgodności z kurpiowską tradycją, walorów smakowych i estetycznych.
Reklama
Tradycyjne receptury, wielka staranność przygotowania, estetyka oraz wyśmienite walory smakowe sprawiły, że wyłonienie zwycięzców okazało się niezwykle trudne. Przyznano aż cztery równorzędne pierwsze nagrody!
- Koło Gospodyń Wiejskich "Borówki" z Lelisa,
- Teresa Bieńkowska z łęgu Przedmiejskiego,
- Karolina Kurpiewska z Kurpiewskich Starych,
- Koło Gospodyń Wiejskich z Gnatów.
Reklama
- Mieszkańcy Olszewki,
- Dzienny Dom "Senior+" Durlasy,
- Kółko Rolnicze "Zagajnica" z Łodzisk,
- Hanna Mrozek i Maria Choroszewska ze Szwendrowego Mostu.
- Elżbieta Surgiewicz z Kurpiewskich Starych,
- Marzena Prusaczyk z Nasiadek,
- Anna Pędzich z Nasiadek,
- Koło Gospodyń Wiejskich z Gąsek.
Reklama
Celina Kruczyk z Lęgu Starościńskiego, Agnieszka Parzych z Nasiadek, Krystyna Zyłowska z Łęgu Przedmiejskiego, Milena Sobiech z Łęgu Przedmiejskiego, Koło Gospodyń Wiejskich z Gibałki, Monika Czeleń z Łęgu Starościńskiego, Kółko Rolnicze "Nad Rozogą" z Łęgu Starościńskiego, Koło Gospodyń Wiejskich "Bociani Zakątek" z Nasiadek, Halina Gromek z Nasiadek, Janina Piątek z Łodzisk, Malwina Rudzik z Lelisa, Maria Kaczyńska z Nasiadek, Koło Gospodyń Wiejskich "Dąbrowiaki" w Dąbrówce.
Konkurs rozstrzygnięto podczas dożynek w Lelisie 22 sierpnia br.
Zobacz zdjęcia na stornie CKBiS w Lelisie.
Fot. CKBiS w Lelisie
Wyświetleń: 1581 | komentarze: - | 10:36, 25.08.2021r. |