Kurpie z Puszczy Zielonej na Nowy Rok oraz święto Trzech Króli wykonywali pieczywo obrzędowe, tzw. byśki i nowe latka. Tradycja przetrwała do dziś, a sposób wykonywania figurek przekazują młodszym pokoleniom twórczynie ludowe. Zobacz, jak wykonać pieczywo obrzędowe i wypiecz je samodzielnie.
Byśki były figurkami zwierząt leśnych lub domowych, natomiast nowe latka stanowiły osadzone wokół poziomego krążka figurki drobiu (kaczki, kury, gęsi), w centrum których znajdował się pastuszek.
Reklama
- Przygotowywaniem takiego pieczywa zajmowała się często cała rodzina, jednak szczególną rolę w lepieniu figurek odgrywał gospodarz. Pozostali domownicy wykonywali czynności pomocnicze, np. zdobienie. Tradycyjne pieczywo obrzędowe można wykonywać również dziś. Jak tego dokonać demonstruje twórczyni ludowa w materiale wideo - informuje Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce.
Fot. kadr z wideo
Wyświetleń: 1534 | komentarze: - | 12:12, 06.01.2022r. |