Wykwintną kolacją zainaugurowano 21 maja br. przedsięwzięcie pod nazwą Ambasada Smaku. Dla zgromadzonych gości smaczne dania przygotował szef kuchni Mateusz Perkowski, który trzy lata tamu ukończył Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Młody mistrz kuchni po ukończeniu ostrołęckiego technikum na profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, postanowił kontynuować swoją edukację w tym zakresie. Ma za sobą bogate doświadczenie, bo kuchnią pasjonuje się już od 12 roku życia.
Reklama
- Mateusz zdobywał wiedzę pod okiem wielu szefów kuchni. Posiada certyfikat Akademii Kurta Schellera znanego z programów telewizyjnych Top Chef, Master Chef oraz Hell’s Kitchen. Po zakończeniu nauki wyjechał na kilkumiesięczny staż na Cypr, gdzie poznawał lokalną kuchnię. Kolejnym krokiem była Warszawa, w której spędził ponad rok, poznając pracę w jednych z najlepszych restauracji w Polsce między innymi Hotelu Warszawa - Restauracja Warszawska. Ukończył wiele kursów związanych z branżą gastronomiczną. Aktualnie studiuje i pracuje w Gdańsku - informuje Robert Niedzwiecki.
Na wyjątkowy wieczór szef Mateusz przygotował dla gości specjalne menu, w którym znalazły się dania z:
1. arbuz, kolendra, olej chilli, czerwona cebula,
2. ziemniak, topinambur, boczek, por,
3. ravioli, kaczka, jajo, nori, sezam,
4. kasza, kapusta, wieprzowina, marchew,
5. dorsz, kawior, szpinak, cytryna,
6. zioła, kwiaty, rzodkiew, groch,
7. twaróg, biała czekolada, wanilia, karmel, tonka.
Jak czytamy w relacji z wydarzenia, wykwintna kolacja sprawiała, że zmysły zaproszonych gości zostały wyostrzone. Dania zachwyciły także sposobem podania, finezją, wyglądem i smakiem potraw!
Zobacz zdjęcia:
Ambasada smaku
Więcej zdjęć: Ambasada smaku
Fot. Robert Niedzwiecki
Wyświetleń: 2047 | komentarze: - | 09:12, 31.05.2022r. |