czwartek, 25 kwietnia 2024 r., imieniny Jarosława, Marka, Elwiry

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Niedzielne spotkania muzealne. Tym razem "Etnokuchnia. Dynia po kurpiowsku"

Muzeum Kultury Kurpiowksiej zaprasza na cykl niedzielnych spotkań. Pierwsze z nich odbędzie się już 2 października pod hasłem "Etnokuchnia. Dynia po kurpiowsku". Podczas zajęć uczestnicy przygotują złocistą zupę malon z rejbakami.

Twórczyni kurpiowska Elżbieta Prusaczyk zademonstruje krok po kroku sposób przyrządzania tej zdrowej i lubianej kurpiowskiej potrawy.

- Dynia to popularne warzywo, które oprócz walorów estetycznych, jest również cenione za swe właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Dawniej malon (tak Kurpie nazywali dynię) bardzo często spotykany był w przydomowych ogródkach, a kurpiowskie gospodynie przygotowywały z niego pyszną i pożywną zupę wzbogaconą kluskami z tartych ziemniaków, czyli tzw. rejbakami - piszą muzealnicy.

Reklama

W celu uczestnictwa w spotkaniu obowiązują zapisy pod numerem tel. (29) 764-54-43 wew. 43 lub poprzez e-mail: edukacja@muzeum.ostroleka.pl.

Warsztaty z gotowania kurpiowskiej zupy malon z rejbakami poprowadzą: Elżbieta Prusaczyk i Krystyna Łaszczych, z pomocą Działu Edukacji Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce. Zadanie publiczne "Kurpiowska zupa malon z rejbakami. Warsztaty i degustacja" dofinansowano ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.

Spotkanie odbędzie się 2 października 2022 r. o godz. 11.00 w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce przy pl. gen. J. Bema 8. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Fot. MKK w Ostrołęce

Wyświetleń: 2576 komentarze: -
10:52, 30.09.2022r. Drukuj