Muzeum Kultury Kurpiowksiej zaprasza na cykl niedzielnych spotkań. Pierwsze z nich odbędzie się już 2 października pod hasłem "Etnokuchnia. Dynia po kurpiowsku". Podczas zajęć uczestnicy przygotują złocistą zupę malon z rejbakami.
Twórczyni kurpiowska Elżbieta Prusaczyk zademonstruje krok po kroku sposób przyrządzania tej zdrowej i lubianej kurpiowskiej potrawy.
- Dynia to popularne warzywo, które oprócz walorów estetycznych, jest również cenione za swe właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Dawniej malon (tak Kurpie nazywali dynię) bardzo często spotykany był w przydomowych ogródkach, a kurpiowskie gospodynie przygotowywały z niego pyszną i pożywną zupę wzbogaconą kluskami z tartych ziemniaków, czyli tzw. rejbakami - piszą muzealnicy.
Reklama
W celu uczestnictwa w spotkaniu obowiązują zapisy pod numerem tel. (29) 764-54-43 wew. 43 lub poprzez e-mail: edukacja@muzeum.ostroleka.pl.
Warsztaty z gotowania kurpiowskiej zupy malon z rejbakami poprowadzą: Elżbieta Prusaczyk i Krystyna Łaszczych, z pomocą Działu Edukacji Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce. Zadanie publiczne "Kurpiowska zupa malon z rejbakami. Warsztaty i degustacja" dofinansowano ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.
Spotkanie odbędzie się 2 października 2022 r. o godz. 11.00 w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce przy pl. gen. J. Bema 8. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
Fot. MKK w Ostrołęce
Wyświetleń: 2576 | komentarze: - | 10:52, 30.09.2022r. |