środa, 24 kwietnia 2024 r., imieniny Aleksandra, Horacego, Grzegorza

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Wciąż marnujemy żywność! Najwięcej wyrzucamy chleba, warzyw i owoców, wędlin oraz nabiału

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi kampanię informacyjną "Nie marnuj żywności - szkoda planety". Jej celem jest upowszechnianie wśród konsumentów i producentów wiedzy na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że na świecie rocznie marnuje się około 1/3 produkowanej żywności. Straty to około 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Żywność jest marnowana również w Polsce.

Skala marnowania żywności

- Rocznie marnujemy około 5 mln ton żywności i - co jest istotne - aż 60 proc. wynika z działalności samych konsumentów - miwł podczas konferencji minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk podczas dzisiejszej konferencji prasowej.

Reklama

PROM - Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności

Ten program określił skalę marnowania żywności w Polsce w całym łańcuchu produkcji. To pierwsza tego typu inicjatywa badawcza w Polsce. Projekt finansowany był przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu GOSPOSTRATEG. Realizowany był od 1 września 2018 r. do 31 sierpnia 2021 r. przez Konsorcjum w składzie: Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska - PIB, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.

- Otrzymane wyniki wskazują, że produkcja podstawowa (rolnicza) odpowiada za ok. 15 proc. marnowanej żywności w całym łańcuchu. W takim samym stopniu odpowiada przetwórstwo, ale jednak najwięcej strat pochodzi z gospodarstw domowych - dodał szef resortu rolnictwa.

Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności

Pieczywo należy zresztą do najczęściej wyrzucanej żywności w Polsce, za nim zaś plasują się kolejno świeże owoce, warzywa, wędliny i napoje mleczne.

- Aby uzmysłowić sobie skalę problemu, warto wiedzieć, że w każdej sekundzie w Polsce do kosza trafia ilość żywności równoważna 184 bochenkom chleba. To tym bardziej zaskakuje, że cały czas mówimy o naszym wielkim szacunku dla chleba - podkreślił wicepremier.

Wicepremier zwrócił uwagę, że o ile w przypadku innych uczestników łańcucha żywnościowego jest możliwe ograniczenie marnowania żywności poprzez regulacje prawne, to w przypadku konsumentów jest to niemożliwe.

Reklama

Zasada 4P - planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się

- Prowadzimy tak szeroką kampanię adresowaną do konsumentów, bo ograniczenie strat żywności w gospodarstwach domowych jest możliwe poprzez wzrost świadomości o stratach oraz o możliwościach ich uniknięcia - stwierdził wicepremier.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na cztery podstawowe elementy ograniczające marnowanie żywności przez konsumentów. Pierwszym z nich jest właściwe planowanie i kupowanie takiej ilości jedzenia, jaką jesteśmy w stanie spożyć. Kolejne dwa dotyczą właściwego przechowywania i przetwarzania żywności. Ostatni natomiast to dzielenie się żywnością z potrzebującymi, np. za pośrednictwem jadłodzielni.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że marnowanie żywności to także niekorzystne skutki dla środowiska.

Procedura MOST - ograniczanie marnotrawstwa żywności z korzyścią dla społeczeństwa

Wyniki badań dotyczące ograniczenia strat żywności przedstawiła dr hab. Beata Bilska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zaprezentowała procedurę MOST (Model Ograniczania Strat i Marnotrawstwa Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa), której celem było ograniczanie marnotrawstwa żywności. Procedura była wdrożona w wybranych zakładach przemysłu spożywczego i Organizacjach Pożytku Publicznego w celu redystrybucji bezpiecznej żywności do osób potrzebujących w ramach trwającego 3 lata projektu (realizowanego w ramach Programu Innowacje Społeczne finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju).

Pierwszym zakładem, w którym została wdrożona ta procedura, była spółdzielnia mleczarska Mlekovita, która jest również jednym z konsorcjantów projektu.

- Procedura ma za zadanie ułatwić podjęcie decyzji, na których etapach i w których miejscach w zakładzie można pozyskać bezpieczną pod względem zdrowotnym żywność, ale oczywiście też żywność o odpowiedniej jakości (...), tak aby można ją było przekazać na cele społeczne - wyjaśniła dr hab. Beata Bilska.

Badaczka poinformowała, że podstawą opracowania procedury MOST był system HACCP (system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).

- Procedura ułatwia współpracę między firmami a organizacjami zajmującymi się redystrybucją żywności. Należy podkreślić, że ta procedura jest elastyczna i może zostać wdrożona w różnych podmiotach łańcucha żywnościowego - powiedziała dr hab. Beata Bilska.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.gov.pl

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wyświetleń: 2715 komentarze: -
08:54, 11.10.2022r. Drukuj