W poniedziałkowym wydaniu programu "Pytanie na Śniadanie" mogliśmy zobaczyć wideo z Mazowsza. Prowadzący Tomasz Tylicki wraz z ekipą wybrał się na Kurpie. A tam same smakołyki, piękna przyroda, śpiew i taniec.
Prowadzącego przywitała pani Ela, która ubrana w kurpiowski strój opowiadała o regionalnych pysznościach. Ekipę programu zainteresowały kurpiowskie fafernuchy.
Reklama
- To kurpiowskie ciasteczka tradycyjne, na bazie miodu, marchewki, pieprzu, mąki i odrobiny proszku do pieczenia. Wszystko ładnie zagniatamy, pieczemy. Dawniej pieczono je na święto Trzech Króli. A teraz pieczemy je cały rok, bo są pyszne i zdrowe - mówiła pani Ela.
Tomasz Tylicki mógł zapoznać się także z regionalnymi przetworami. Zobaczył marynowane grzybki, konfitury i sok z czarnego bzu, który jest idealny na wsparcie odporności. Rozmowa odbyła się w pięknych okolicznościach przyrody. W tle jesienne barwy i piękna stuletnia chata.
Po przekąskach przyszedł czas na ruch. Ekipa programu pojechała na wycieczkę rowerową po kurpiowskich lasach. Było pięknie!
- Jesteśmy w Puszczy Zielonej, czyli tak zwanej Puszczy Kurpiowskiej. W tym miejscu można pojeździć rowerem, zatrzymać się i pójść na grzyby - szczególnie jesienią. Przez prawie wszystkie miejscowości można przejechać rowerem, zatrzymać się i pozwiedzać miejsca, które mamy tutaj w kurpiowskim stylu, zabytki, ale też wspaniałych ludzi - opowiada Anna Pisarek.
Sportowych atrakcji ciąg dalszy. Ekipa wsiadła na łódki i udała się w rejs po zalewie Wykrot.
- Jesteśmy na wodzie, otoczeni piękną zielenią i jesienią, która pokazuje niesamowite kolory - czego więcej chcieć od życia. Dla tych, którzy lubią korzystać aktywnie ze sportów wodnych, mamy rowerki wodne, kajaki. Jesień daje nam możliwości skorzystania z atrakcji wodnych. Nic tylko wsiadać na kajak wodny, na łódkę i wiosłować - mówi Arkadiusz Lewandowski.
Na koniec nadeszła pora na dobrą zabawę. Tomasza i ekipę powitali roztańczeni i rozśpiewani Kurpie.
- Blisko natury, śpiew, taniec, gdzie są wspaniałe lasy, no i oczywiście wciąż rozbawieni, roztańczeni Kurpie. Taniec i śpiew przy pracy, przy zabawie - tańczyło się zawsze. To jest już natura Kurpia - mówi Zdzisław Ścibek.
Aby ekipa "Pytania na Śniadanie" zapamiętała Kurpiowszczyznę na długo, przygotowano kociołek pełen smakołyków. Po cały dniu zwiedzania i aktywnego spędzania czasu należała się ciepła kolacja.
- To podstawowe produkty kuchni Kurpiowskiej. Kapusta, ziemniaki, grzyby, kiełbaska swojej roboty, dużo warzyw. Czym kurpiowska ziemia bogata, tym jesteśmy radzi - dodaje Zdzisław Ścibek.
Reklama
Zobacz materiały nagrane na Kurpiach:
Fot. kadr z wideo
Wyświetleń: 21468 | komentarze: - | 09:16, 12.10.2022r. |